APK keuring opschuiven door schorsen APK verplichting

Welke band zoekt u?

APK keuring opschuiven is de optie om te voorkomen dat je in de problemen komt door het niet tijdig verkrijgen van een nieuwe APK goedkeuring. De reden dat je niet op tijd APK goedkeuring kunt verkrijgen kan diverse oorzaken hebben. Bijvoorbeeld, je bent in het buitenland en terugkomen voor de APK vervaldatum is lastig. Het kan ook zo zijn dat er onderhoud gepleegd moet worden voordat de auto goedgekeurd wordt. De auto is al voor APK geweest maar is afgekeurd, na reparaties kan de auto opnieuw gekeurd worden. Bedenkt je ook goed, ook al maak je geen gebruik van de auto, zolang deze op kenteken staat moet er een APK goedkeuring op zitten. Het hebben van een geldige APK is een wettelijke verplichting, niet nakomen van deze voertuigverplichting heeft boete en risico tot onverzekerd zijn tot gevolg.  

APK autokeuring schorsen

Voorkom dat je een boete krijgt met schorsen

Stel, je auto komt echt niet door de APK keuring heen en reparatie kun je tijdelijk niet betalen. Dan is schorsen een optie. Wanneer je het voertuig schorst zet je tijdelijk je APK verplichting uit, overigens hoef je de auto ook niet meer te verzekeren en geen wegenbelasting te betalen. Je haalt het voertuig werkelijk volledig van de openbare weg en mag deze absoluut niet meer gebruiken op de openbare weg. Sterker nog, de auto mag niet eens op de openbare weg geparkeerd staan.  

APK keuren na schorsing

Wanneer de schorsing ten einde loopt moet de auto alsnog APK gekeurd worden door een RDW APK keurmeester. Komt het dan nog niet uit dan kun je verlenging van de schorsing aanvragen. Vraag je geen verlening aan, dan moet de auto voor de laatste dag van schorsing gekeurd zijn. Je mag met een geschorste auto wel, zonder enige omweg, naar het APK keuringsstation toerijden. Je moet dan wel kunnen aantonen dat je een afspraak hebt en je auto WA verzekeren. Het is niet de bedoeling dat je ver weg een keuring laat doen, de vrijstelling om tijdens de schorsing naar de APK keuring te mogen rijden geldt alleen voor kleine stukjes in en om de nabij je woonplaats.  

Auto mag twee maanden zonder APK op openbare weg stil staan

Zoals eerder omschreven kan het zo zijn dat je auto niet op tijd voorzien wordt van een nieuwe APK goedkeuring. Je kunt de auto dan laten schorsen. Op basis van Artikel 11, Besluit voertuigen, is ruimte gecreëerd om je APK keuring te verleggen en de auto te schorsen. Je mag op basis van deze regeling de auto tot twee maanden lang zonder APK en zonder gebruik op de openbare weg laten staan. Later dan twee maanden zal automatisch een boete worden verzonden. Red je de twee maanden regeling niet dan moet het kenteken geschorst worden en zal de auto van de openbare weg verwijderd moeten worden.

 


Add Comment