Waar moeten spiegels, ruiten en ruitenwissers aan voldoen?

Welke band zoekt u?

 

Spiegels, ruiten en ruitenwissers van de auto zijn van groot belang voor de verkeersveiligheid. Daarom wordt tijdens de APK keuring aandacht besteedt aan deze onderdelen. Op deze pagina vind je informatie over deze onderdelen in relatie tot de APK keuringseisen. 

APK keuren van de auto ruiten

APK eisen ruitenTijdens de APK keuring wordt gekeken naar de ruiten. Hierbij worden voorruiten en zijruiten beoordeeld. De achteruit speelt een minder grote rol omdat niet iedere auto een transparante achteruit heeft. Bijvoorbeeld bestelbusjes hebben vaak geen achterruit. De voorruit en zijruiten moeten aan een aantal keuringseisen voldoen. Eerst wordt er gekeken of voorruit volledig in tact is. Zit er een lichte beschadiging op dan wordt gecontroleerd of je hiermee op een veilige manier kunt doorrijden. Afhankelijk van de locatie van de en het soort ruitschade wordt bepaald of je er mee door kunt rijden of welke herstelwerkzaamheden vereist zijn. Bij ruitschade kun je denken aan een sterretje, een barst of zelfs scheuren. In aanvulling hierop mogen er ook geen voorwerpen als tomtom of andere zaken worden gemonteerd in het gezichtsveld op een locatie waar je er hinder van zou kunnen ondervinden. Nog een belangrijk punt van aandacht voor APK goedkeuring is het blinderen van ruiten. Een ruit mag wel geblindeerd worden maar moet ten minste 75% licht doorlaten. Laten de geblindeerde ruiten minder licht door dan wordt de auto afgekeurd en loop je tevens het risico beboet te worden tijdens een algemene verkeersinspectie van de politie. De achterruit en achterste zijruiten mag wel volledig geblindeerd worden.  

De voorruit inspecteren voor APK keuring

Het is wettelijk vastgesteld dat iedere voorruit bestaat uit drie onderdelen. Deze onderdelen worden ook wel zicht velden genoemd. Zo bestaat elke voorruit uit een (direct) gezichtsveld, indirect gezichtsveld en overig zicht. Meer hierover in het onderstaande gedeelte.

  • Gezichtsveld – Binnen het gezichtsveld is weinig mogelijk qua beschadigingen of verkleuringen. Goed zicht is immers belangrijk. Om te bepalen of een beschadiging toegestaan is of niet kun je het beste een muntje van 0,10 euro gebruiken. Beschadigingen kleiner dan dit muntje (kleiner dan 20mm) zijn toegestaan. Is de beschadiging groter dan zal de voorruit vervangen moeten worden. Een losse scheur zonder vertakkingen is wel toegestaan.
  • Indirecte gezichtsveld – Ook bij het indirecte gezichtsveld is een schade marge vastgesteld. In dit vlak mogen beschadigingen zitten met een maximum grote van 5 centimeter. Een losse scheur zonder aftakkingen is ook in het indirecte gezichtsveld toegestaan.
  • Rest van de voorruit – Op de rest van de voorruit zijn alle soorten beschadigingen toegestaan, een ster of kras mag dus gewoon en zal je niet belemmeren tijdens de APK keuring.

 

Zijruiten controleren voor de APK

Het hebben van zijruiten is verplicht. Je mag de voorste zijruiten niet verder dan 30% blinderen. De achterste zijruiten mogen wel volledig geblindeerd worden mits de verplichte spiegels aanwezig zijn. Beschadigingen op de zijruiten komen weinig voor. Doorrijpen met een kras of ster kan alleen soms prima maar wordt wel afgeraden.  

APK keuren van de spiegels

Autospiegels keuren APKIedere auto wordt tegenwoordig standaard opgeleverd met een binnenspiegel, linker- en rechter buitenspiegel. Dit zijn achteruitkijk spiegels. Tijdens de APK keuring worden alle drie de spiegels bekeken. De meeste auto's hebben deze drie spiegels. Toch is het alleen voor auto's opgeleverd na 25 januari 2010 verplicht om ook een rechterbuitenspiegel te hebben. Oudere auto's zouden dus ook zonder rechterbuitenspiegel mogen rondrijden. Voor de buitenspiegels geldt dat deze helder en bars vrij moeten zijn. Ook moeten de buitenspiegels verstelbaar zijn. Uiteraard zodat deze voor iedere bestuurder goed kunnen functioneren. De binnenspiegel is ook verplicht, zelfs wanneer je een busje met dichte achterkant hebt moet er een binnenspiegel in het voertuig aanwezig zijn. Deze moet tevens heel, helder en verstelbaar zijn. Mankementen met betrekking tot de spiegels betekent direct afkeuring tot herstel heeft plaatsgevonden.

Ruitenwissers keuren

De ruitenwissers van een auto moeten goed functioneren op alle standen en dienen de ruit goed te kunnen droogvegen. Het rubber van de wisser mag niet uitgedroogd zijn en moet volledig vast zitten op de wisser zelf. Een ruitenwisser voor is verplicht, achter is niet altijd verplicht. Toch moeten ruitenwissers, indien gemonteerd, altijd aan de APK keuringseisen voldoen.

 

Add Comment