Wat zijn de keuringseisen voor vergrendelingen?

Welke band zoekt u?

 

De APK keurmeester zal de auto vergrendelingen en scharnieren controleren op werking volgens de keuringseisen. Onderdelen waarnaar wordt gekeken zijn de deuren, achterklep, motorkap en alle bijbehorende scharnieren.

APK keuring van de deuren

Tijdens de APK keuring wordt gekeken of de deuren goed sluiten en niet zomaar vanzelf open kunnen gaan. Zowel sloten als scharnieren worden gecontroleerd. Er wordt gekeken of de deuren APK check deurenvan zowel buiten als binnenuit geopend kunnen worden en of de deur soepel en recht openslaat. Vergrendelen van de deuren is voor de APK keuring minder belangrijk, dit moet wel werken naar dan alleen van binnenuit de auto. Voor jezelf is het natuurlijk wel fijn als je je auto ook van buiten op slot kunt doen.

De motorkap controleren voor APK goedkeuring

Net als de deuren moet de motorkap goed dicht zitten en niet vanzelf openen. Wanneer men van binnenuit de auto de motorkap opent moet de kap een stukje los gaan waarna deze van buitenaf verder geopend kan worden met het haakje onder de motorkap. Deze beveiliging is verplicht. Ook moeten de scharnieren goed functioneren en solide zijn.

De achterklep APK keuren

achterklep APK keurenDe achterklep moet goed dicht zitten en mag niet zelfstandig openen. Wanneer je de achterklep sluit moet deze direct in het slot vallen. Ook moet de achterklep afsluitbaar zijn met een vergrendeling. Niet geheel onverwachts dienen ook de scharnieren van de achterklep op orde te zijn.

Waarom worden de scharnieren gekeurd?

De scharnieren worden allemaal nagelopen tijdens de APK keuring. Er wordt gekeken of er sprake is van roestvorming of erger. Dit kan namelijk bij doorrotten voor gevaarlijke situaties zorgen. Je kunt zelf zorgdragen voor minder slijtage van de scharnieren door de regelmatig in te vetten. Dit wordt overigens ook gedaan bij het auto onderhoud en indien nodig ook bij de auto check. Invetten zorgt voor bescherming tegen roest en een soepele werking van de scharnieren.

Add Comment