Wat zijn de regels voor autogordels?

Welke band zoekt u?

 

De regels voor autogordels zijn straigtforward, ze zijn namelijk verplicht voor APK goedkeuring. Autogordels zijn van groot belang voor de veiligheid van de bestuurder en inzittenden. Het is dus verplicht bij elke zitplaats een goed functionerende gordel aanwezig te hebben. Bij gebruik van het voertuig moet iedere inzittende een autogordel dragen. Uiteraard is hier ook een keurmerk voor wat iedere auto moet hebben.  

Geschiedenis van de autogordel en uitzonderingen

Toch zijn er wel uitzonderingen op de maat. Vroeger waren autogordels namelijk niet verplicht. Veel oldtimers hebben dus geen autogordels. Deze auto’s zijn, tot en met bouwjaar 1970, vrijgesteld van autogordels. De autogordel werd eerst voor in de auto verplicht waarna rond 1992 ook het achter hebben van gordels verplicht werd. Auto’s ouder dan 1992 zijn alleen vrijgesteld van het hebben van gordels achterin. Toch is het wel verstandig gordels achterin te hebben. Heb je een import auto gekocht dan kan het zijn dat hier niet de juiste gordels in zitten. Dit omdat de regelgeving per land kan verschillen. Je moet dan voor APK goedkeuring gordels laten monteren.  

autogordels en apk

Eisen functioneren autogordel

APK vereisten gordel functionerenTijdens de APK keuring wordt goed gekeken of de gordels nog goed functioneren. Er wordt gekeken of de gordel direct blokkeert wanneer je rukje aan geeft. Ook wordt de sluiting gecontroleerd, deze moet goed sluiten en snel openen. Wanneer de sluiting geopend wordt moet de gordel soepel terugrollen. De gordel mag overigens geen rafels of scheuren bevatten. Zitten deze er wel dan luidt het advies de rafels weg te werken of de gordels te laten vervangen. Vervangen is overigens ook verstandig na een ongeval, dit is echter niet verplicht voor goedkeuring. Wanneer dit allemaal goed werkt komt je auto op dit onderdeel door de APK keuring. Doe je vooraf aan de APK vervaldatum een APK check dan kun je een gordel gerelateerde afkeuring vaak voorkomen.

Add Comment