verlopen apk keuring - direct 130 euro boete!

Welke band zoekt u?

Een verlopen APK keuring betekent dat je direct het risico loopt om €130,00 boete te krijgen. Dat is natuurlijk zonde van je geld en makkelijk te voorkomen. Als een auto in gebruik wordt genomen moet hij na een bepaalde periode APK gekeurd worden. Deze periode betreft een aantal jaar en na die periode is de APK verlopen. Als je je auto dan niet opnieuw laat keuren betekent dit dat de APK keuring termijn verlopen is. Vanaf dat moment mag je niet meer met de auto op de openbare weg en dien je uitstel van autokeuring aan te vragen. Je krijgt dan twee maanden de tijd om ervoor te zorgen dat je auto voldoet aan de APK keuringseisen. In de tussentijd mag je met de auto niet deelnemen aan het verkeer. Is de periode van twee maanden voorbij, dan krijg automatisch een boete van €130 ook al rijd je er niet mee op de weg. Daar blijft het echter niet bij. Rijden met een auto zonder apk brengt veel meer risico’s met zich mee! Voorkom een boete door uw apk datum vroegtijdig te checken en je apk te verlengen

APK verlopen = niet verzekerd

Naast het feit dat je direct een boete krijgt bij een ongeldige apk, keert de verzekering ook niet meer uit als je te laat bent met het herkeuren van je auto. Dat betekent dat als je met een auto die een verlopen APK heeft schade maakt, je deze schade zelf moet opdragen. Te laat met je APK betekent dan al snel een kostenpost van enkele duizenden, tot honderdduizenden Euro’s. Rijden zonder APK is dus één van de meest onverstandige dingen die je kunt doen. Overigens mag je wel zonder apk naar de keuringsgarage rijden.

Auto keuring wanneer moet je dat doen?

De APK regelgeving is vrij uitgebreid. In de eerste plaats beslaat de APK interval de termijn wanneer je je auto moet laten keuren. Deze keuringstermijn is niet voor iedere auto hetzelfde. Een dieselauto of een auto op gas moet na 3 jaar, om het jaar gekeurd worden. Een benzineauto dient voor het eerst na 4 jaar apk gekeurd te worden, daarna twee keer na 2 jaar en vervolgens moet de auto jaarlijks gekeurd worden. Voor een dieselauto gelden er andere apk termijnen. De eerste apk beurt dient na 3 jaar te zijn voldaan en daarna is het verplicht de auto elk jaar te keuren. De APK regelgeving is dus per auto verschillend.

Boete verlopen apk

APK te laat = boete!

Je krijgt automatisch een boete krijgt bij het ontbreken van APK. Gelukkig is er een ontsnappingsroute waardoor je de boete kunt voorkomen. Het kan natuurlijk altijd zo zijn dat je auto niet door de APK keuring komt. Je moet je auto dan zo laten onderhouden dat deze wel door de keuring komt. Er zijn tal van situaties te bedenken waarom je dat niet kunt doen, bijvoorbeeld omdat je het geld gewoon even niet hebt. Gelukkig kun je dan een constructie toepassen om geen boete bij een laattijdige APK te krijgen. Je kunt de apk van je auto tijdelijk uitstellen, ofwel laten schorsen. Dat betekent dat je er niet meer de weg mee op mag, maar het betekent ook dat je geen automatische boete krijgt wegens ongeldigheid van de APK.  

Wanneer APK keuren?

Weet je niet zeker tot wanneer jouw auto een geldige APK heeft? Zorg dat je hier achter komt. Zoals hierboven beschreven zijn de gevolgen van het rijden in een auto zonder APK nogal groot. Je doet er dus goed aan de apk check uit te voeren aan de hand van het kenteken. Op deze manier weet je de vervaldatum van je huidige APK. Dit is ook een goede optie als je een tweedehands auto gaat kopen en je even wilt controleren of de verkoper wel de waarheid spreekt. Daarnaast kun je je apk vervaldatum opzoeken in het keuringsrapport. Nog een laatste tip die je wat zou kunnen helpen: het is mogelijk om de auto twee maanden voor de APK vervaldatum te laten keuren. Dat betekent dat je auto twee maanden jonger is en mogelijk nog door de keuring komt.

 


Add Comment