APK verlopen – Wat zijn de gevolgen?

Welke band zoekt u?

Wanneer de APK keuring van je auto is verlopen loop je het risico een boete van € 130, - euro te krijgen. Het rijden zonder geldig APK is namelijk strafbaar. Deze boete van kan worden opgelegd door zowel politie als de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW). Rijden zonder geldige APK heeft niet alleen gevolgen in de zin van een boete. Eigenlijk is alleen een boete krijgen het minste waar je je zorgen over hoeft te maken. Natuurlijk, € 130, - euro is veel geld. Maar het boetebedrijf is een schrijntje in vergelijking met de financiële die je kunt oplopen bij een ongeluk zonder geldige APK keuring. Veroorzaak je een ongeluk doordat je banden onvoldoende profiel hebben, je verlichting niet functioneert of je remsysteem blokkeert door gebrekkig onderhoud of het ontbreken van een Apk goedkeuring, dan kan het zijn dat de verzekeraar jou persoonlijk aansprakelijk stelt voor geleden schade. De kosten van ongevalschade loopt al snel in de duizenden euro’s. Het is dus zeer onverstandig om door te rijden met en auto zonder APK of die niet aan de APK keuringseisen voldoet. Het doen van een APK vervaldatumcheck helpt je te controleren wanneer je auto gekeurd moet worden. De APK check helpt je de auto te controleren op de belangrijkste veiligheidspunten. Zorg ervoor dat je niet zonder geldig APK komt te zitten en voorkom een hoop narigheid.

 

APK verlopen – Hoe verder?

Rijden met een verlopen APK is volkomen onnodig. Ten eerste stuurt de RDW zes weken voor de APK vervaldatum een keuringsoproep. Ten tweede kun je zelf de APK vervaldatum check doen en hiermee achterhalen wanneer de auto opnieuw gekeurd dient te worden. Verzuim je de auto te laten keuren dan krijg je automatisch een boete van € 130, - euro opgelegd. De RDW verstuurt deze boete automatisch wanneer je auto niet geschorst is en de APK vervaldatum twee maanden overschreden is. Je kunt dus wel iets langer doorrijden na de vervaldatum, maar dan moet je wel een afspraak kunnen aantonen voor APK keuring. Let wel op, je auto laten keuren is verplicht. Zelfs als je deze niet gebruikt. Betrokkenheid bij een ongeluk zonder geldig APK is reden voor de verzekeraar om de schadeclaim bij jou persoonlijk neer te leggen. Rijden zonder geldige Algemene Periodieke Keuring (APK) is enorm onverstandig en kan je flink in de problemen helpen.

APK verlopen boete

Auto wordt opgeroepen voor herkeuring – De APK steekproef

APK verlopen

Nadat de auto APK gekeurd is moet deze worden afgemeld. Na afmelding moet de auto 1,5 uur ter beschikking staan voor herkeuring. Om de kwaliteit van de APK keuring te waarborgen heeft de RDW APK herkeuringskeurmeesters rondrijden. Zij rijden garagebedrijven af en doen steekproefsgewijs at random controleren of de auto rechtmatig APK goedgekeurd is en dus voldoet aan alle APK keuringscriteria. Wordt je auto eruit gepikt voor herkeuring dan betekent dit dat je auto uiteindelijk nog wel ruim twee uur na keuring bij de garage staat. Het is daarom verstandig niet te wachten op de APK keuring maar even gebruik te maken van vervangend vervoer.


Add Comment