Auto check

Welke band zoekt u?

Een auto check verkleint de kans op autopech. Heeft je auto nog geen onderhoudsbeurt nodig maar ga je er wel mee op vakantie? Dan is de auto check een absolute aanrader. Tijdens de auto check controleert de monteur de belangrijkste technische onderdelen en de belangrijkste oorzaken van pech. Deze oorzaken verschillen per jaargetij, er is dan ook een zomer check en een winter check beschikbaar. Na de auto check kun je met een gerust hart op vakantie. De kans op autopech is dan aanzienlijk verkleind. Omdat het risico op pech altijd blijft bestaan raad ik je aan op reis te gaan met een EHBO kistje, veiligheidshesjes, dekens, voldoende eten en drinken, een gevarendriehoek en een complete bandenwissel set. Contoleer voor dat je op vakantie gaat of je APK keuring nog geldig is. Ga nooit zonder geldige APK keuring op vakantie en doe deze vooraf bij je eigen APK keurmeester. Deze kan waarschijnlijk ook wel een auto check uitvoeren. Overigens zit er veel overlap tussen een APK check en een auto check. Een combinatie van beide is daarom kosten efficiënt.  

auto check

Autopech top 5

auto check

Per jaar gaan miljoenen Nederlanders gaan met de auto op vakantie. In de zomer pakken mensen de auto naar zonnige bestemmingen. Vaak wordt een de auto afgeladen met vakantiespullen en wordt er een caravan/vouwwagen meegesleept. Je kunt je wel voorstellen dat je auto het, in verhouding met normaal gebruik, flink te voorduren krijgt. Voor mensen die met wintersport gaan geldt hetzelfde. De auto wordt blootgesteld aan onbekende weersomstandigheden en technische mankementen die in het Nederlandse klimaat niet voor problemen zorgen komen in een wintersport gebied naar voren. Om je er bewust van te maken wat de meest belangrijke oorzaken van pech zijn hebben wij hier de top 5 oorzaken autopech voor jou op een rijtje gezet:

  1. Problemen met de accu. Dit uit zich meestal in startproblemen.
  2. Defecte dynamo. Hierdoor kan de accu niet worden bijgeladen. Gevolg is dat je de auto niet meer kan starten. Bij auto’s met elektronische ontsteking zal de auto helemaal niet meer kunnen rijden tot dat het probleem verholpen is.
  3. Problemen met de versnellingsbak / koppeling. In de bergen heeft een koppeling veel te voorduren. Hoewel je er op vlak terrein wellicht niets van merkt kan het zo zijn dat problemen met je koppeling in de bergen direct naar voren komen.
  4. Oververhitting door problemen met motorkoeling. Vooral in de zomer zal de auto veel gebruik maken vloeistofkoeling. De lucht is heet en het motorblok kan, anders dan in de winter, minder goed koelen op de wind/luchtstroom.
  5. Geloof het of niet, maar op vijf staan de autosleutels. Mensen gooien het portier dicht en de sleutel ligt nog in de auto. Ook raken veel mensen hun sleutel op vakantie kwijt.

Een auto check kan je auto op een aantal van deze belangrijke punten controleren. Uiteraard hadden we hier ook een top tien van kunnen maken, je zal dus zien dat de auto check veel uitgebreider is dan het nalopen van deze top vijf. Het doen van een zomer check of winter check verkleint de kans op pech onderweg. Het is dus absoluut aan te raden even een check te laten doen. Voor de kosten hoef je het niet te laten, een dergelijke auto inspectie kost zelden meer dan € 15,00 euro.  

Doe de auto check voor je vakantie

Ga je in de zomer of winter op vakantie of heb je twijfels over de staat van je auto? Doe dan de auto check en voorkom dat je met pech langs de weg komt te staan. Natuurlijk zit er wel verschil in of je naar Friesland of Italië op vakantie gaat. Blijf je in Nederland dan kun je het er wel op gokken. Ga je naar het buitenland dan raden wij je aan altijd een check te laten doen. Tijdens de zomer/winter check wordt de auto gecontroleerd op de meest gevoelige pechonderdelen.  Zo weet je dat, wanneer de gevoelige pechonderdelen in orde zijn, de kans op autopech significant lager is. Je kunt kiezen tussen een zomer check of een winter check. In basis komen deze twee checks qua controlepunten overeen. Toch zal de monteur voor de winter wel net wat andere accenten benadrukken dan voor de zomer.    

autobanden

  • Controle van autobanden - Tijdens de autocheck worden de banden gecontroleerd. Alle vier de autobanden en het reservewiel worden gecontroleerd op bandenspanning, slijtage en profieldiepte. Tevens worden de autobanden, indien nodig, uitgelijnd. Toch pech? Krijg je toch een lekke band, verwissel deze dan op een veilige locatie. Zorg ervoor dat je de gevarendriehoek ruim voor je auto plaatst en je alarmverlichting aan staat. Zorg ervoor dat jij een veiligheidshesje draagt en je passagiers op veilige afstand van de weg staan.

Remmen controleren tijdens auto check

  • Controle van remmen - Ook de remmen worden gecontroleerd. Er wordt gekeken of de remmen naar behoren functioneren. De kabel van de handrem wordt gecontroleerd en overige remleidingen en remslangen worden nagelopen. Vervolgens wordt de remvloeistof nagelopen en wordt er gekeken naar de staat van de remblokken en remschijven. Toch remproblemen? Krijg je toch last van problemen met je remmen rijdt dan niet verder. Niet of minder kunnen remmen is levensgevaarlijk. Tevens kan het doorrijden met remproblemen ook resulteren in meer schade en dus hogere kosten. Ga je de bergen in, rem dan veel op de motor en weinig op het remsysteem.

accu check

  • Accu controle – De accu van je auto wordt getest. Indien een accu minder wordt is dit ruim van te voren meetbaar. De accu wordt voorzien van stroom via een dynamo, deze wordt ook gecontroleerd. Toch startproblemen? Wanneer je auto niet wil starten hoeft het niet zo te zijn dat je accu ook daadwerkelijk defect is. Het is verstandig startkabels in de auto te leggen zodat je op stroom van een andere accu jouw auto kan starten. Je kunt dan aankijken of het een eenmalig probleem was of eventueel naar een plaatselijke garage rijden om je accu te laten controleren.

Olie en vloeistoffen checken

  • Controleren van vloeistoffen – Het vloeistofniveau wordt gecontroleerd. Er wordt gekeken of er voldoende koelvloeistof in het reservoir zit. Ook wordt gekeken naar de stuurbekrachtigingsolie en motorolie. Hierbij wordt gecontroleerd op oliedruk en oliepeil. Toch vloeistofproblemen? Toch problemen met je vloeistoffen, dan raad ik je aan de auto snel stil te zetten. Is je oliepeil te laag dan kun je je auto werkelijk kapot rijden. Gaat het olielampje branden dan moet je de auto zo snel mogelijk stilzetten en je oliepeil controleren en bijvullen. Ook bij koelingsproblemen moet je enorm oppassen. Helemaal in de zomer kan een auto door oververhitting binnen een paar kilometer vastlopen. Je motorblok is dan afgeschreven. Je kan je kachel op maximaal zetten zodat de auto warmte kan afgeven maar dit lost het probleem niet op. Bij oververhitting dien je je auto zo snel mogelijk langs de weg te zetten en hulpdiensten in te schakelen.

check airco - zomer check

  • Tten van airco – Om te bepalen of de airco nog goed werkt wordt de koelingstemperatuur getest en gecontroleerd of de airco nog goed werkt. Toch problemen met je airco? Dat is vervelend maar geen gigantisch probleem. Je za het wat warmer hebben maar kan er prima mee door rijden. Terug van vakantie kan je met je auto naar je eigen garage en je airco laten controleren. Regelmatig gebruik maken van je airco draagt overigens bij aan het verkleinen van de kans op problemen. Door weinig gebruik kunnen rubbers uitdrogen en het airco systeem gaan lekker. Zo nu en dan de airco gebruiken voorkomt dit.

In aanvulling op deze vijf essentiële auto check controlepunten wordt tijdens een check ook rondom de auto gekeken naar de ruitenwissers, sproeiers, verlichting en de vooruit. In de auto zelf wordt gecontroleerd of de noodverlichting/waarschuwingsverlichting werkt. Onder de motorkap wordt gecheckt of de radiateur (zorgt voor motorkoeling) nog werkt en of de V-snaar in voldoende conditie is. Dan wordt er nog even onder de auto gekeken of het ophangsysteem op orde is. Er wordt gekeken naar je uitlaat en katalysator, de schokdempers, vering en wielbouten.

Add Comment