Auto onderhoud

Welke band zoekt u?

De betrouwbaarheid van een auto hangt nauw samen met onderhoud. Wanneer we het hebben over betrouwbaarheid van een auto moet je denken aan zorgeloos kunnen reizen zonder autopech of tussentijdse technische mankementen. Pech en mankementen treden nooit op een goed moment op, het kost geld en tijd. Door preventief onderhoud te plegen weet je dat de kans op het optreden van mankementen en/of pech klein is. De sleutel tot succes is regelmatig onderhoud en een auto check voordat je op vakantie gaat. Hoe vaak een auto onderhoud moet krijgen is per merk en model verschillend, informatie hierover vind je in je boekjes onder het kopje ‘onderhoudsvoonderhoud plegen aan autoorschriften en onderhoudsintervallen’. Heb je geen boekjes bij je auto, dan adviseer ik je de dealer te raadplegen. Onderhoud bij nieuwe auto’s is wel een stuk minder intensief dan bij oude auto’s. De onderhoudsinterval voor nieuwe auto’s ligt vaak rond de 30.000 kilometer, terwijl dit voor oudere auto’s al snel 10.000 kilometer of meer minder is. Je kunt je voorstellen dat als je weinig gebruik maakt van je auto het jaren kan duren voordat je 30.000 kilometer op de teller hebt staan. Toch is het belangrijk regelmatig onderhoud te plegen en de auto te onderwerpen aan een auto check. Maak je weinig gebruik van je auto dan adviseren wij je om tenminste elk jaar olie en oliefilter te laten vervangen. Dit kun je het beste combineren met een auto check of APK keuring. Is je auto toe aan onderhoud, dan kun je de auto voor een kleine beurt of grote beurt naar de garage brengen. Het onderhouden van een auto is onder te verdelen in vier onderdelen, toelichting in de volgende paragraaf.

Auto onderhoud – Inspectie en reparatie van auto’s

auto onderhoudEen auto onderhouden kan op diverse manieren. Het is niet zo dat de auto elke keer een grote beurt nodig heeft. Het onderhoud wordt bepaald door de kilometerstand en er zijn diverse vormen van onderhoud mogelijk. Hieronder een overzicht van deze onderhoudsonderdelen.   Auto check Je kunt een auto check doen om de auto te laten nalopen. Het is verstandig om een auto check te doen voor je op vakantie gaat. Dan weet je zeker dat je met een goede auto op pad gaat. Tijdens de zomer check of winter check wordt de auto gecontroleerd op de belangrijkste oorzaken van pech. Hiermee verklein je de kans op autopech.  

Jaarlijks onderhoud De auto moet elk jaar worden voorzien van verse motorolie en een nieuwe oliefilter. Olie verversen hoort dan ook bij het jaarlijks onderhoud. Dit is niet kilometer gebonden maar tijdgebonden. Ook is het verstandig de belangrijkste vloeistoffen te laten checken. Wil je meer weten over de auto onderhoudsbeurt? Of heb je specifiek interesse in informatie / het inplannen van een afspraak voor een kleine - of grote onderhoudsbeurt? Bezoek dan de onderstaande pagina's:

Kilometerstand of tijd gebonden onderhoud Kilometer gebonden onderhoudDe kilometerstand en levensduur van bepaalde onderdelen is belangrijk bij auto onderhoud. Een mooi voorbeeld is de distributieriem. Deze gaat, afhankelijk van het merk, bijvoorbeeld 60.000 kilometer of 5 jaar mee. Je weet dus dat de auto, wanneer deze een onderhoudsinterval van 30.000 km heeft bij de tweede echte onderhoudsbeurt of na 5 jaar toe is aan een nieuwe distributieriem. Koop je een tweedehands auto dan is het handig inzicht te hebben in het recente onderhoud dat er gepleegd is.  

Reparatie slijtageonderdelen Een auto heeft veel slijtageonderdelen, deze worden vervangen nadat ze zijn versleten. Uiteraard houdt de onderhoudsmonteur dit goed in de gaten en zal deze bij een beurt aangeven hoe lang bepaalde slijtageonderdelen nog mee kunnen. Wanneer we het hebben over slijtageonderdelen dan kun je denken aan remblokken, remschijven, koppelingsplaten, autobanden, enzovoorts. Door slijtageonderdelen tijdig te vervangen ben je uiteindelijk goedkoper uit. Het is namelijk zo dat slijtage van bepaalde onderdelen, neem remblokken als voorbeeld, ook weer invloed hebben op snellere slijtage van remschijven. Laat je de remblokken op tijd vervangen dan gaan de remschijven langer mee.  

Onvoorziene onderhoud Helaas is er ook een categorie onvoorziene onderhoudskosten. autobanden reparatiesDit zijn reparaties en kosten die bij uitzondering optreden en vaak bij een beurt niet worden geconstateerd. Hierbij kun je denken aan een lekke autoband, een kapotte accu (wel in te schatten met de auto check), lekke uitlaat, waterpomp die lek is of een brandstofpomp die niet goed meer werkt. Allemaal onvoorziene probleempjes waar je, vooral bij oudere auto’s, tegenaan kan lopen. Deze laatste categorie maakt het daarom lastig in te schatten wat een auto aan onderhoudskosten met zich mee brengt. Toch zijn er rekenmodellen voor, deze zijn meestal kilometer gerelateerd.  

Hoeveel kost een auto onderhouden?

Kosten auto onderhoudDe kosten die een auto met zich mee brengt zijn afhankelijk van het gebruik. Hoe ga je met je auto om en hoeveel kilometer wordt er per jaar met de auto gereden. Gemiddeld kost een reguliere auto aan onderhoud tussen de 3 en de 5 cent per gereden kilometer. Ben je in bezit van een auto en rijdt je ongeveer 20.000 kilometer per jaar, dan zal je tussen de € 600,- en € 1000,- euro moeten reserveren. Het kan wel zo zijn dat je een paar jaar goedkoper rijdt, want onderhoudskosten zijn niet gelijkmatig verdeeld. Het kan zo zijn dat je twee jaar lang voor € 200,- euro klaar bent en het derde jaar € 1500,- euro aan onderhoud uit moet geven.

Wil je besparen op onderhoud dan raad ik je aan daar nog eens goed over na te denken. Heb je een auto die zo goed als afgeschreven is en ga je deze helemaal ‘oprijden’ dan kun je er bewust voor kiezen. Andere stellen het onderhoud soms een beetje uit, dat kan ook nog wel. Maar lang wachten of onderhoud echt verzaken is uiteindelijk altijd duurder en vergroot de kans op ongemakken. Krijg je pech door gebrekkig onderhoud dan weet je zeker dat de uiteindelijke kosten met pech hoger oplopen. Naast het risico op pech brengt onderhoudsbezuiniging ook risico voor de verkeersveiligheid mee.  

Bezuinigen op onderhoud?

APK keuringJe kan bezuinigen op onderhoud zonder dat je je auto verwaarloost. Het grootste voordeel hiervan is dat de kosten van een onderhoudsbeurt of APK keuring dan niet tegen vallen. Het klinkt wellicht logisch maar het bezuinigen op onderhoud begint bij zuinig zijn op je auto. Houdt je auto goed schoon en neem drempels met gepaste snelheid. Accelereer netjes, ga niet te hard door de bochten en rem met lichte rem druk of liever nog op de motor. Wat je ook zelf kunt doen is de auto regelmatig checken. Je kunt gebruik maken van een auto check bij een garage of zelf vooraf aan de APK keuring een APK check doen. Controleer bandenspanning en slijtage, neem regelmatig het oliepeil op en zie of deze nog goed is. Alles wat je zelf voorkomt hoeft de monteur niet te doen. Dat scheelt direct geld. Wel moet je zelf aangeven dat de bandenspanning en het oliepeil bijvoorbeeld al op orde zijn. Zo voorkom je de monteur geen dubbel werk gaat doen. Je kunt ook bezuinigen door kleine klusjes zelf te doen. Je zou ervoor kunnen kiezen zelf je banden te wisselen. Banden wisselen die op velg zitten is niet moeilijk, het kost slechts tijd en vieze handen. Banden op een velg laten zetten kun je zelf niet. Het is ook belangrijk goed te informeren wat het onderhoud gaat kosten. Er zit veel verschil in prijs tussen de diverse garagebedrijven. Zorg ook dat je weet wat er al gedaan is en wat er nog gedaan moet worden aan een je auto. Geef de monteur een duidelijke instructie en voorkom dubbelop werk. Spreek af dat je gebeld wordt bij hogere bedragen, dan kun je zelf afwegen of je die reparatie laat uitvoeren of dat je het nog even uitstelt. Maak dus vooraf duidelijke afspraken over de prijs en controleer de factuur na afloop grondig voordat je deze voldoet.

 

Add Comment