Bandenslijtage in de zomer: hoe zit dat?

Welke band zoekt u?

Dat je in de winter beter niet met zomerbanden kan rijden, is tegenwoordig wel algemeen bekend. Maar is het wel verstandig om met winterbanden in de zomer te rijden of is dit ook geen goed idee? Het antwoord op deze vraag, lees je in dit artikel. Er wordt uitgebreid stilgestaan bij het effect van zomerbanden in de winter en vise versa. Tevens besteden we extra aandacht aan bandenslijtage in de zomer.

bandenslijtage in de zomer

Zomerbanden in de winter

Als je met zomerbanden in de winter rijdt, heb je niet voldoende grip om autobanden winterop een veilige manier aan het verkeer deel te nemen. Daarom kiezen veel mensen voor de start van de winter voor banden wisselen, waarbij er nieuwe autobanden op de auto worden geplaatst die geschikt zijn voor de over het algemeen wat meer gevaarlijke wintermaanden. Als de winter voorbij is, moeten de winterbanden eigenlijk weer vervangen worden met zomerbanden. De meeste mensen wisselen hun zomerbanden voor winterbanden rond begin november, de zomerbanden gaan weer op de auto rond maart. Maar wat als je dit niet doet, is dit dan gevaarlijk? Meer hierover, lees je in onderstaande alinea.  

Winterbanden in de zomer

Als je winterbanden in de zomer gebruikt, profiteer je niet langer van de voordelen die winterbanden in de wintermaanden met zich meebrengen. Dit komt omdat de banden voor in de winter speciaal zijn ontwikkeld voor gladde en natte wegen, terwijl er in de zomer voornamelijk sprake is van droog wegdek. Door dit droge wegdek, profiteer je in de zomer niet meer van de goede grip van de banden van de winter, maar wordt de remweg juist langer. Zo geldt zelfs dat hoe hoger de temperatuur, hoe langer de remweg van de banden wordt. Dit komt omdat het rubber waarvan winterbanden zijn gemaakt zachter is dan die van een zomerband. Het rubber van de winterband warmt tevens sneller op dan een zomerband. Gevolg bij hoge temperatuur is extreem snelle slijtage van je winterband. Om te voorkomen dat de remweg gevaarlijk lang wordt, wordt dan ook aangeraden om de banden voor de winter na de wintermaanden te vervangen met nieuwe autobanden. In het artikel 'Rijd jij nog op winterbanden? Wissel ze dan snel!' leggen we uit hoe en wanneer je winterbanden wisselt. Het gebruiken van all season banden is overigens wel een mogelijkheid.  

Bandenslijtage in de zomer: voorkom ongelukken

Dat het niet verstandig is om met banden voor in de winter in de zomer autobanden voor zomerrond te gaan rijden, is dus wel duidelijk. Maar is het wel slim om ieder jaar dezelfde zomerbanden te gebruiken, of moet je bij het vervangen van de banden ook rekening houden met bandenslijtage in de zomer? Specialisten benadrukken dat het inderdaad belangrijk is om rekening te houden met het feit dat autobanden slijten. Het wordt dan ook niet aangeraden om iedere zomer dezelfde autobanden te gebruiken, maar om ook de seizoensbanden regelmatig te controleren en eventueel te vervangen. Het kan zijn dat je je autobanden moet vervangen omdat ze in de loop der jaren zijn gaan uitdrogen en haarscheurtjes zijn opgetreden. Dit is meestal het geval wanneer een auto niet veel gebruikt wordt. Het kan ook zo zijn dat een autoband gewoonweg versleten raakt door gebruik. Op een gegeven moment zal de profieldiepte de autoband afnemen en de band aan vervanging toe zijn. Wil je niet te veel geld betalen voor nieuwe banden maar wel goede kwaliteit autobanden kopen? Profiteer dan van interessante acties bij het vervangen van de banden, zoals de bandenactie Kwikfit. Je koopt hier aanzienlijk goedkope, kwalitatief goede autobanden. Goede autobanden produceren weinig geluid, zorgen ervoor dat je auto minder brandstof verbruikt en sluiten relatief langzaam in vergelijking met B merken.  


Add Comment