Bougies vervangen bij grote onderhoudsbeurt

Welke band zoekt u?

Wie zijn auto goed wil onderhouden moet zijn auto af en toe een grote onderhoudsbeurt geven. Waar er bij een kleine onderhoudsbeurt naar de essentiële zaken van een auto wordt gekeken, wordt er bij een grote onderhoudsbeurt aan een auto intensiever naar de auto gekeken. Zo worden er meer vloeistoffen gecontroleerd, worden er meer filters vervangen en een belangrijk verschil tussen de grote en de kleine onderhoudsbeurt is ook dat bij een grote beurt ook de bougies worden vervangen. Wil je precies het verschil tussen de grote- en de kleine onderhoudsbeurt weten dan kun je de checklist voor de kleine beurt naast de checklist voor de grote beurt leggen en ze een op een vergelijken. In dit artikel speciaal aandacht voor de grote beurt en het vervangen van bougies. Eerst volgt uitleg over de functie van de bougie en vervolgens wordt de relatie tussen groot onderhoud en bougies vervangen gelegd.

Wat is een bougie

Voordat we ingaan op het vervangen van bougies bij een grote onderhoudsbeurt aan een auto, eerst maar even kort: wat is een bougie eigenlijk? Een bougie is een essentieel onderdeel in een verbrandingsmotor die benzine gebruikt. Een bougie is nodig om de verbranding van benzine tot stand te brengen. Heel simpel gezegd: een bougie geeft heel veel per seconde een elektrische schok. Hierdoor verbrand er op een heel gecontroleerde manier benzine. Deze energie wordt gebruikt om de auto voort te bewegen. Deze verbranding vindt heel vaak per seconde plaats, sommige auto’s hebben bougies die 140 keer per seconde een dergelijke elektrische schok afgeven.  Een dieselmotor heeft in principe geen bougies, omdat de diesel in een dieselmotor op een andere manier tot ontbranding komt.  

grote beurt auto

Bougies en de grote onderhoudsbeurt

Het verschil tussen een grote en een kleine onderhoudsbeurt is dat bij een grote onderhoudsbeurt de bougies ook worden vervangen. Dat is belangrijk, want een bougie die niet goed functioneert kan je motor veel schade opleveren. De verbrandingen die de bougie start moeten heel gecontroleerd verlopen. Als dit niet gecontroleerd verloopt krijg je kleine explosies in je motor en dat kan erg schadelijk zijn. Bij een grote beurt aan je auto worden in principe de bougies gelijk vervangen. Er zijn echter auto’s die zogenaamde long-life bougies hebben. Deze bougies zijn een stuk duurder, omdat deze van edele metalen, vaak platinum, zijn gemaakt. Deze bougies zijn een stuk duurder dan normale bougies. Het kan dus zo zijn dat er een meerprijs wordt gerekend als een dergelijke bougie vervangen moet worden. Het voordeel van dergelijke bougies is wel dat ze langer meegaan. Let hier echter wel goed op. Het kan prima zo zijn dat je een adres hebt gevondene waar een goedkope grote beurt wordt gegeven, maar als je achteraf een rekening gepresenteerd krijgt met peperdure bougies, van wordt je natuurlijk ook niet vrolijk en is de uiteindelijke prijs van de onderhoudsbeurt nog steeds hoog.

 onderhoudsbeurt groot met bougies vervangen

Besparen op de kosten van een grote beurt

Er zijn wel andere manieren om je auto een goedkope grote beurt te geven. De prijs van een grote beurt en een APK keuring samen is lager dan de prijs van alleen een grote beurt. Daarnaast is het bijvoorbeeld ook mogelijk om bij het kopen van een nieuwe auto alvast even een prijsafspraak te maken voor de eerstvolgende grote of kleine onderhoudsbeurt. De verkopende partij zal de order graag binnen willen slepen en jij kan daarvan profiteren door een goedkope grote beurt voor je auto in de wacht te slepen!  


Add Comment