Caravan banden

Welke band zoekt u?

banden voor caravan

Wat is een caravanband?

Een caravan band is een band die speciaal is ontwikkeld voor de specifieke behoeftes van een caravan. Het wordt in Nederland steeds meer populair om met een camper op vakantie te gaan, het is belangrijk om de juiste banden onder uw caravan te hebben om veel vervelende dingen te voorkomen. Een caravan band is hetzelfde als een band die onder een bestelbusje zitten, dit heeft allemaal te maken met een vergelijkbare druk die de banden bij een bestelbusje en caravan te verduren krijgen. Het is aan te raden om per zes jaar de banden onder uw caravan te vervangen, dit moet soms ook verplicht bij uw verzekering. Na zes jaar is er de kans dat door het uitdrogen van het rubber dat de banden scheurtjes krijgen, dit kan ervoor zorgen dat tijdens het rijden de band lek gaat. Daarnaast staan caravans vaak stil op hetzelfde stuk band waardoor de band kan vervormen. De banden slijten ook tijdens het stilstaan. Check daarnaast voor vertrek de bandenspanning, deze kan tijdens het stil staan afnemen. Een te lage banden spanning zorgt voor een hogere brandstof verbruik, meer slijtage van de band, een grotere kans op een klapband en bij een lage banden spanning heeft de caravan minder draagvermogen. Wanneer u de banden vult met stikstof zal de banden spanning drie tot vier keer zo lang in orde blijven.

 

Wat is het verschil tussen een caravan band en een normale autoband?

Het grote verschil tussen een caravan band en een normale band die onder uw auto zit, is dat een caravan band meer gewicht aan kan dat een auto band. Daarnaast heeft een auto band andere specifieke benodigdheden die een caravan niet heeft. De caravan band is hetzelfde als een band die onder een bestelbus zit. Een caravanband heeft ook een andere maten dan een autoband, toch hoeft een caravanband niet meer te kosten dan een autoband. Een ander verschil is dat bij een auto het vermogen op het vooras staan

 

Caravan banden kopen - Waar moet je op letten?

Het is belangrijk dat u uw band kiest op basis van het gewicht van de caravan, een zwaardere caravan heeft een meer stevige en stugge band nodig dan een lichtere caravan. Elk jaar voert de Kampeer en Caravan Kampioen (KCK) uit welke caravanband het beste is, deze test kunt u gebruiken bij het kiezen van de beste band. Het is aan te raden om dezelfde maat banden op uw caravan te monteren, dit zorgt voor betere rijeigenschappen. Bij de APK keuring voor auto’s is dit zelfs verplicht op het vooras. De band van de caravan moet het gewicht aan kunnen die het te verduren krijgt door het hoge gewicht. De hoogte van het gewicht die een band aan kan ziet u aan de opdruk van de band. Als er bijvoorbeeld 185/70 R 14 88 T op uw caravan band staat, geeft de 88 aan hoeveel gewicht uw caravan band aan kan. 88 geeft een gewicht van 560 kg aan. Een caravan mag geen hoger gewicht op de as hebben dan 1120 kg. Het is slim om hier nog enige buffer in te hebben aangezien een caravan meestal zwaarder is dan u denkt. Bij twijfel kan het handig zijn om het gewicht van uw caravan te checken op een weegbrug. Op sommige caravans staan twee getallen, u kunt hierbij het hoogste getal aanhouden. De maximum snelheid die een band aankan is bij een caravan eigenlijk niet belangrijk omdat u met een caravan toch al een geringere snelheid moet aanhouden en alle banden deze langere snelheden aankunnen. Omdat de caravan banden hetzelfde zijn als die onder een bestelbus kunt ook speciale c-banden onder uw caravan monteren, deze zijn speciaal voor bestelbussen ontwikkeld en kunnen een extra hoog gewicht aan en hebben wat stuggere rijeigenschappen. De C staat voor Commercial. C-banden zorgen er over het algemeen voor dat een caravan wat stabieler op de weg staat.

 

Hoeveel kosten caravanbanden?

Goedkope caravanbanden beginnen op ongeveer 40 euro en de duurdere kunnen u meer dan 100 euro kosten. Dit is afhankelijk van de maat band die u nodig heeft en het gewicht van de caravan. Het is aan te raden om voor een kwalitatief zo goed mogelijke band te gaan onder uw caravan ook al kost deze meer, deze banden gaan langer mee en zorgen voor een zorgeloze reis naar uw bestemming met uw camper.

 

caravanbandWat zijn de APK keuringseisen voor caravanbanden?

Er is geen APK keuring voor caravanbanden. In 2014 heeft het Europees parlement tegen een APK keuring gestemd die zou moeten gelden voor caravans, aanhangers en motorfietsen. Ze vinden dat de hoge kosten voor burgers en het bedrijfsleven niet op wegen tegen voordelen van de veiligheid en milieu. Nederland was een grote tegenstander voor het invoeren van een APK keuring voor deze voertuigen. Wel is het belangrijk om zelf uw caravan voor gebruik te controleren. Door voor gebruik van de caravan de banden te checken, zal het de veiligheid van de caravan worden verhoogd en zal u minder brandstof verbruiken. U kan de APK keuringseisen van de auto als leidraad gebruiken. Zo moet er bij de auto 1.6 millimeter profiel onder de band zitten, bij 2.5 millimeter profiel is het aan te raden om de band te vervangen. De metingen kunt u zelf met speciaal gereedschap uitvoeren en anders kunt u dit laten doen bij een bandenspecialist. Let er daarnaast goed op dat er geen beschadigingen op de banden zitten en de banden op de juiste manier zijn gemonteerd onder uw caravan. Ook de juiste maat banden onder uw caravan is belangrijk, de band moet de gewicht van uw caravan aankunnen. Check ook altijd voor vertrek de bandenspanning, hoeveel dit moet zijn kunt u in de papieren van uw caravan vinden. Meestal is dit bij normale banden een druk van 3 bar, bij verstevigde banden 3,5 bar en bij zogenaamde c-banden is dit 4,5 bar. 

 

 

 1. Peter
   
  December 23, 2015 15:11
  quote: Als er bijvoorbeeld 185/70 R 14 88 T op uw caravan band staat, geeft de 88 aan hoeveel gewicht uw caravan band aan kan. 88 geeft een gewicht van 560 kg aan. Leuk dat U C-banden adviseert en als voorbeeld een gewone standaard load autoband geeft. Overigens , als het draagvermogen voldoende is , is er niets mis met gewone autobanden onder een caravan. Praktijk is echter dat ze niet voldoende draagvermogen hebben meestal. Zou deze band van voorbeeld in de markt gezet zijn als "for trailer use only" met snelheidscode N ( tot 140 km/u) dan zou het toegelaten maximum draagvermogen 1 of 2 loadindex stappen hoger zijn dus 90/600kg. En dan is de constructie niet belangrijk anders , puur de lagere snelheid geeft meer draagvermogen. Blijft natuurlijk om voldoende reserve te houden in draagvermogen , maar ook de te voeren druk, voor bijvoorbeeld drukverlies in de tijd, te laag ingeschat gewicht op band, afwijking van drukmeter, ongelijk gewicht R/L wat bij caravans wel tot 80 kg op kan lopen, etc
  Reply

  Add Comment