De APK check: tips en tricks

Welke band zoekt u?

De APK check helpt je kosten te besparen op je APK keuring. Moet je binnenkort naar de garage voor een APK keuring en wil je je goed voorbereiden op deze periodieke controle? Lees dan in dit artikel enkele tips en tricks voor het op de beste manier doorlopen van de APK keuring en bereid je goed voor.

Tip 1: plan de keuring alleen in bij een erkende garage

Bij het auto APK controleren is het van groot belang om jouw keuring in te plannen bij een erkende APK garage. Een erkende APK garage is een garage die volgens de RDW voldoet aan alle eisen voor het op de juiste manier uitvoeren van de APK keuring. Naast de eisen die aan het autobedrijf worden gesteld is het ook van belang dat de APK keurmeester de juist papieren heeft. Je mag namelijk niet zomaar een auto keuren. Om erachter te komen welke garages op de lijst van de RDW staan, kun je gewoon de website van de RDW raadplegen. Plan je jouw APK check in bij een garage die niet op de lijst van de RDW staat, dan wordt jouw uitgevoerde keuring niet erkend en kun je dus alsnog een boete krijgen vanwege het negeren van de oproep voor de APK check. Hoewel weinig bedrijven een APK keuring aanbieden die ze niet kunnen waar maken is het wel belangrijk je auto bij een RDW erkende garage te laten doen. Zo'n garage herken je aan hieronder weergegeven bord op de gevel.

Tip 2: neem de APK checklist door voor je naar de APK check gaat

De checklist APK die wordt gehanteerd bij het uitvoeren van een APK check, staat gewoon online. Dit betekent dat je geen speciale kennis hoeft te hebben van de controle om te weten wat er precies gecontroleerd wordt aan jouw auto als je deze naar de garage brengt voor de APK keuring, maar dat je de lijst gewoon in kan zien. Door de APK checklist te controleren voor je naar de keuring gaat, weet je precies waarop garages jouw auto controleren. Op deze manier weet je niet alleen waar je aan toe bent als je jouw auto naar de garage brengt, maar kun je eventuele problemen ook ondervangen voor je naar de garage gaat voor de APK keuring. Je kunt bijvoorbeeld, indien je autobanden aan vervanging toe zijn, deze vooraf bij een goedkope bandenhandel laten vervangen. Of zelf nieuwe ruitenwissers bestellen online omdat de oude niet voldoende zijn voor de APK keuring.  

Tip 3: noteer direct de nieuwe deadline na de keuring

APK check inplannenHeb je jouw APK check succesvol doorlopen? Dan krijg je altijd een formulier mee waar onder andere de deadline van de nieuwe APK keuring op vermeld wordt. Al ligt deze deadline ver in de toekomst: noteer de deadline in de agenda van je computer of in de agenda van je telefoon of schrijf de deadline duidelijk op in je administratie. Op deze manier weet je namelijk altijd wanneer je een nieuwe autokeuring uit moet laten voeren en voorkom je dat je te laat bent voor de APK keuring. Ga er niet vanuit, maar weet dat die komt, een oproep tot APK keuren van de RDW. Je zal twee maanden voor de APK vervaldatum een brief ontvangen van de RDW met hierin de oproep om je auto te laten keuren voor de vervaldatum. Is het alweer enige tijd geleden dat je auto gekeurd is en heb je geen oproep binnen? Dan kun je ook gebruik maken van de APK vervaldatum check, hiermee zie je direct wanneer de APK vervalt.  

Tip 4: Combineer APK keuring met onderhoud

Bespaar jezelf de moeite van twee keer naar de garage gaan en combineer je APK keuring met onderhoud. Zo sla je twee vliegen in een klap. Dat scheelt niet alleen tijd, omdat je slechts een keer naar de dealer hoeft. Maar het scheelt ook geld omdat de monteur handelingen kan combineren en tijd efficienter kan indelen. Denk bijvoorbeeld aan het uitlekken van olie tijdens auto onderhoud, normaal staat de monteur te wachten en nu kan deze de auto ondertussen deels APK keuren.


Add Comment