De Apk is verlopen. Wat nu?

Welke band zoekt u?

Rijden zonder Apk is ten strengste verboden. Als je gaat rijden zonder Apk en je krijgt een ongeluk, dan is de kans groot dat de verzekeringsmaatschappij de schade aan jouw auto niet uitkeert. Blijkt onderweg dat je rijdt zonder Apk bij een controle op de weg? Dan krijg je direct een boete voor het rijden zonder Apk. Deze boete bedraagt € 130,-. Rijd je niet met de auto die geen Apk meer heeft? Dan nog krijg je een bekeuring. Je krijgt dan namelijk van de RDW een boete omdat je de Apk te laat uit laat voeren. Stilstaan of geparkeerd staan zonder Apk is dus ook niet toegestaan. Deze ontvang je gewoon in de brievenbus. Je hebt dan twee maanden de tijd om de Apk-keuring alsnog te laten uitvoeren Doe je dit niet? Dan stuurt de RDW je nog een boete omdat je Apk te laat is. Het is dan ook verstandig om je Apk op tijd te regelen.

 

 

Een waarschuwingsbrief van de RDW

Iedereen krijgt van de RDW een waarschuwingsbrief wanneer de Apk op het punt staat om te verlopen. Je krijgt de waarschuwingsbrief ongeveer zes weken van tevoren, zodat je nog ruim de gelegenheid hebt om een afspraak te maken voor de Apk-keuring binnen de gestelde tijd en dus voordat de Apk afloopt. De RDW voert dagelijks Apk controles uit voor alle voertuigen, waardoor er geen enkele voertuigeigenaar wordt overgeslagen. Iedereen krijgt een waarschuwingsbrief. Helaas komt het wel voor dat de brief bij de post vermist raakt, waardoor het kan zijn dat je deze niet ontvangt. Dit is in geen geval een terechte reden dat je auto niet Apk goedgekeurd is. Je kunt op basis van deze reden dan ook geen bezwaar maken.

Voorkomen dat je te laat met de Apk bent

Je kunt natuurlijk gewoon wachten tot je de brief van de RDW krijgt die je mededeelt dat je auto gekeurd moet worden binnen zes weken. Hierbij loop je wel het risico dat je de brief over het hoofd ziet of dat deze per ongeluk niet wordt bezorgd. Je kunt bij de RDW opvragen tot wanneer je Apk geldig is. Dit doe je door middel van de gratis kentekencheck. Je ziet dan direct wanneer de auto voor het laatst is gekeurd en je ziet voor welke datum deze opnieuw gekeurd moet worden. Als je zeker wilt zijn dat je het niet vergeet, zet dan ongeveer zes weken van tevoren een alarm op je smartphone, zodat je zes weken van tevoren een melding krijgt dat je auto gekeurd moet worden. Dan ben je gegarandeerd op tijd, ook als je niet wordt gewaarschuwd door de brief van de RDW.

Joris krijgt een boete voor een verlopen Apk

Joris rijdt op een woensdag terug van zijn werk naar huis. Het is druk op de weg, maar hij komt gelukkig niet in de file te staan. Net als hij van de snelweg af rijdt wordt hij door een politieagent naar de kant verwezen. Op een groot parkeerterrein vindt een controle plaats en Joris moet doorrijden om alles te laten controleren. Alles is prima in orde, maar bij de Apk controle komt de agent erachter dat de Apk al twee dagen is verlopen. Joris krijgt een boete van € 130,- voor het rijden zonder Apk.


Add Comment