De auto koppakking vervangen

Welke band zoekt u?

Wanneer de auto koppakking vervangen moet worden, dan kunnen de kosten nog aardig oplopen. Toch hebben we het hier over een reparatie die echt nodig is en die dus niet zomaar kan blijven zitten. Wanneer de koppakking lek is, dan dient deze te worden vervangen om een auto nog door de Apk te kunnen krijgen. Met een lekke koppakking zijn kosten niet vast om de reparatie te laten uitvoeren. Het is namelijk zo dat iedere garage hierin eigen tarieven hanteert. Daarnaast is het zo dat veel autobedrijven ervoor kiezen om een compleet nieuwe koppakking set te monteren tijdens de reparatie. De koppakking vervangen neemt dan wat meer kosten met zich mee, maar je weet wel zeker dat je niet binnen korte tijd weer problemen hebt.

 

Wat is de koppakking precies?

Het compressiemiddel, de koelvloeistof en de olie hebben een afdichting die zich bevindt tussen de cilinderkop en de motor. Deze afdichting wordt de koppakking genoemd. Deze koppakking kan na verloop van tijd door slijtage lek raken. Wanneer dit gebeurt, dan zal de motor gaan werken op minder cilinders. Hoe langer dit het geval is, hoe groter de kans dat de motor zelf kapot gaat en dan zijn de kosten vanzelfsprekend een heel stuk hoger. Het is een nauwkeurige klus om de koppakking te monteren, juist omdat dit op een speciale wijze dient te gebeuren. Het is dan ook zo dat de koppakking op een plek zit die voor een monteur erg lastig te bereiken is. Een monteur kan dan ook zomaar een uur of vijf tot zes bezig zijn met de reparatie van een koppakking die kapot is en dit drijft de kosten natuurlijk ook op. Maar wat kost een nieuwe koppakking nu precies?

 

Koppakking vervangen

 

De koppakking laten vervangen in de praktijk

Peter heeft zijn auto voor de keuring weggebracht en hij krijgt een telefoontje van de garagehouder dat de koppakking lek is en dat dit hogere kosten met zich meebrengt. De garagehouder vertelt Peter dat de koppakking lek is en echt vervangen dient te worden, en dat het daarnaast nodig is om de cilinderkop af te vlakken. Dit komt vaker voor wanneer de koppakking lek is. De kosten zijn voor een aanzienlijk deel opgebouwd uit arbeidsloon. Het kost de monteur in dit geval 5 uur om de klus te klaren. Dit betekent dat Peter al € 250,- aan arbeidsloon moet betalen, want dit is € 50,- per uur. Het materiaal kost € 200,- voor een complete set. De cilinderkop wordt afgevlakt tegen een gereduceerd tarief, omdat de kosten al hoger uitvallen dan Peter had verwacht en daarbij is Peter een trouwe klant. Uiteindelijk ontvangt hij een factuur van € 520,-.

Afhankelijk van diverse factoren

Uiteraard is het voorbeeld van Peter slechts een voorbeeld en zijn de tarieven in werkelijkheid afhankelijk van diverse zaken. Op de eerste plaats uiteraard van de hoogte van de tarieven die door de garage in rekening worden gebracht, ook voor arbeidsloon. Er zijn bedrijven die € 80,- arbeidsloon rekenen en dan komt de rekening uiteraard veel duurder uit. Ook het merk en het model auto hebben invloed op de prijs.


Add Comment