De twee risico’s van doorrijden met uitgedroogde banden

Welke band zoekt u?

Bij de APK keuring worden de banden van een auto uitvoerig gekeurd om te controleren of de autobanden nog aan de veiligheidseisen van Nederlandse voertuigen voldoen. Bij het controleren van de autobanden wordt er onder andere gekeken of de banden nog voldoende profieldiepte hebben, of er scheurtjes in je autoband zitten en of de autoband uitgedroogd is. Veel mensen weten wel dat goede banden een APK keuringseis is en dat de profieldiepte autoband moet kloppen, maar zij weten niet dat ook de staat van de autoband met oog op uitdroging een officiële APK keuringseis is bij het uitvoeren van de APK check. Waarom de mate van uitdroging van een band gecontroleerd wordt bij de APK keuring en hoe je kunt checken of een band uitgedroogd is, lees je in dit artikel.  

uitgedroogde autobandDe risico’s van doorrijden met uitgedroogde banden

De reden dat een auto met uitgedroogde banden niet wordt goedgekeurd bij de APK keuring, heeft te maken met het feit dat het doorrijden met uitgedroogde banden twee risico’s met zich meebrengt. De risico’s van doorrijden met uitgedroogde banden, zijn de volgende:

  1. Uitgedroogde banden kunnen sneller beschadigen. Dit betekent dat oude autobanden die uitgedroogd zijn meer scheurtjes in je autoband krijgen en dus minder veilig zijn om mee te rijden. Scheurtjes in de band kunnen zorgen voor minder grip, maar ook voor een gevaarlijke klapband.
  2. Uitgedroogde banden zorgen voor meer risico op een klapband. Als je met uitgedroogde autobanden gaat rijden, heb je dus meer kans om een klapband te krijgen tijdens het rijden, met alle gevolgen van dien. Wil je veilig de weg op, dan moet je jouw uitgedroogde autobanden tijdig vervangen. Op deze manier voorkom je namelijk dat jouw autobanden scheurtjes gaan vertonen of dat je tijdens het rijden plotseling te maken krijgt met de levensgevaarlijke situatie die een klapband met zich meebrengt.
 

Uitgedroogde autobanden herkennen

Autobanden hebben geen officiële houdbaarheidsdatum. Dit wil zeggen dat je niet kunt stellen dat je de autobanden pas twee jaar hebt en dat de banden dus nog niet vervangen hoeven te worden, want wanneer autobanden vervangen nodig is verschilt simpelweg per voertuig. Wil je controleren of jouw banden nog voldoende veilig zijn om mee te rijden, dan kun je dus niet kijken naar de leeftijd van de autobanden. Wat je wel kunt doen, is het controleren van de banden op scheurtjes en beschadigingen om te controleren of autobanden vervangen dienen te worden door uitdroging. Oud rubber gaat scheuren, dus als banden uitgedroogd zijn kun je dit eenvoudig herkennen aan eventuele scheurtjes in het rubber van de banden. Overigens wordt ook aangeraden om de profieldiepte van de banden meteen te controleren met de indicatoren op de banden, want ook de profieldiepte van de banden speelt een belangrijke rol bij de veiligheid van een auto. Vind je het lastig om te beoordelen of autobanden vervangen moeten worden, dan kun je ook naar de garage gaan om jouw autobanden te laten controleren. Monteurs in de garage weten precies hoe beschadigde autobanden eruit zien en wanneer het vervangen van de autobanden noodzakelijk is, dus door naar de garage te gaan weet je zeker dat je in een auto met goede autobanden rijdt. Heb je jouw autobanden gecontroleerd en heb je ontdekt dat de banden scheurtjes en beschadigingen hebben? Dan moeten jouw autobanden vervangen worden. Ga naar een garage in de buurt voor een nieuwe autoband en je weet zeker dat je weer veilig kunt rondrijden in jouw auto. Wacht niet te lang met het vervangen van uitgedroogde autobanden, want uitgedroogde autobanden brengen gevaarlijke risico’s met zich mee tijdens het rijden.    


Add Comment