De winterbanden profieldiepte voor de Apk

Welke band zoekt u?

Winterbanden worden door veel mensen gebruikt, maar lang niet door iedereen. Zeker in Nederland is het vaak maar heel kort nodig om echt winterbanden onder de auto te doen en veel mensen vinden dit eigenlijk de moeite niet. Toch zorgen winterbanden wel voor extra veiligheid en grip op de weg bij temperaturen onder de zeven graden boven nul. Het is uiteraard ieder voor zich, want winterbanden zijn niet verplicht. Dit zorgt er dan ook weer voor dat er bij de wet geen minimum profieldiepte voor winterbanden is vastgelegd. Wel zijn er goede richtlijnen bekend.

Wanneer banden vervangen?

Vervang je voor de winter de autobanden voor winterbanden? Dan is het altijd verstandig om de winterbanden eerst nog even aan een goede controle te onderwerpen voordat je deze eronder monteert of laat monteren. Uiteraard kun je de winterbanden ook laten controleren door een autobedrijf. Autobanden moeten een profieldiepte van 1,6 millimeter hebben. Dit is in de wet vastgelegd, maar geldt voor gewone autobanden en niet specifiek voor winterbanden. Het is zo dat zomerbanden in nieuwstaat 8 millimeter profieldiepte hebben en winterbanden hebben af-fabriek een profieldiepte van 9 millimeter. Deze extra profieldiepte is er niet voor niets. Winterbanden zijn er om goede grip op de weg te houden in de winter en daar is een goede profieldiepte voor nodig. In de regel wordt dan ook gezegd dat winterbanden het best vervangen kunnen worden wanneer de profieldiepte 4 millimeter bedraagt.

 

winterbanden apk keuring

 

Controle door de ANWB

Joop wil zijn winterbanden weer onder zijn auto laten monteren, maar hij wil eerst zeker weten of de winterbanden nog wel geschikt zijn om het seizoen veilig mee te kunnen rijden. Hij heeft ze immers al heel wat jaren. Joop gaat naar de ANWB om de winterbanden te laten controleren. De banden hebben een profieldiepte van 4,2 millimeter. Dit betekent dat meer dan de helft van de profieldiepte is weggesleten. Op basis hiervan adviseert de professional van de ANWB om de winterbanden te vervangen. Het is wettelijk niet verplicht, dus het is Joop zijn eigen keuze, maar voor zijn eigen veiligheid is het wel beter. Joop besluit dan ook om nieuwe winterbanden aan te schaffen en deze onder de auto te laten monteren.

De winterbanden goed opslaan

Karel gebruikt ieder jaar winterbanden en gaat hier heel zorgvuldig mee om. Direct wanneer hij ziet dat het weer om gaat slaan naar kou maakt hij een afspraak om de winterbanden onder de auto te monteren. Karel rijdt veel en hij vervangt de winterbanden dan ook elke paar jaar om deze goed veilig te houden. Karel heeft alleen geen goede ruimte om de winterbanden in op te slaan. Om de kwaliteit van de banden zo hoog mogelijk te houden, zodat hij er zo lang mogelijk veilig gebruik van kan maken, levert hij ze steeds na een seizoen gebruik in bij een speciale opslag voor winterbanden van Profile Car & Tyreservice. Hier weet hij zeker dat de autobanden op goede wijze en in een juist klimaat worden opgeslagen tot het volgende koude seizoen. 


Add Comment