Distributieriem vervangen

Welke band zoekt u?

De distributieriem en in sommige auto’s de distributieketting is een onmisbaar onderdeel voor de goede werking van een auto. Wat is een distributieriem? De distributieriem of distributieketting is het mechanisme wat de motor laat werken. Wanneer dit mechanisme aan vervanging toe is dan is het verstandig om de distributieriem direct te laten vervangen. Wat er allemaal mis kan gaan met een kapotte distributieriem/ distributieketting lees je in dit blog.  

Wat is een distributieriem?

Zonder een distributieriem kan een auto niet rijden. Het is namelijk het mechanisme dat zorgt voor de aandrijving van de motor. Is hij kapot dan kan de riem of ketting niet meer zorgen dat de “krukas” de “nokas” aandrijft. Rijden wordt dan heel lastig.  

Distributieriem kapot – wat kan de schade zijn?

Het is iets wat geen enkele autobezitter zicht wenst: de distributieriem kapot. Zodra deze volledig scheurt of knapt dan wordt er direct schade toegebracht aan de auto en motor. De meest voorkomende mankementen in het geval van een kapotte riem zijn gaten in een of meerdere zuigers of het ontstaan van kromme kleppen. Regelmatig ouderhoud van de auto kan ervoor zorgen dat je altijd met een sterke distributieriem rondrijdt. Naast de veiligheid kan dit ook heel veel geld schelen. Waar het vervangen van een distributieriem enkele honderden euro’s kost is het repareren van bijvoorbeeld de kleppen of de gaten in de zuigers een stuk duurder. De monteur van een Kwik-Fit garage kan op basis van het aantal gereden kilometers berekenen of de distributieriem aan vervanging toe is. Dit is een preventieve controle welke jou voor veel problemen en kosten kan voorkomen. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om een APK te combineren met onderhoud.   Het is belangrijk dat de riem op de juiste wijze wordt gemonteerd. De “houdbaarheid” ervan wordt namelijk niet alleen bepaald door het aantal gereden kilometers. De wijze waarop hij is gemonteerd en de spanning ervan zijn evenzo belangrijk. Als je geen ervaring hebt met het monteren van een distributieriem dan is het altijd aan te raden om bij een erkend garagebedrijf langs te gaan, bijvoorbeeld de Kwik-Fit in Amsterdam.   De laatste jaren is de distributieketting meer en meer in opkomst. Deze is een stuk sterker dan de riem en behoeft dan ook minder onderhoud.  

Wanneer de distributieriem vervangen?

Voor elke auto geldt hetzelfde principe: de distributieriem slijt op basis van een standaard vastgesteld aantal gereden kilometers. Op het moment dat de riem aan vervanging toe is kan het snel gaan. De scheurtjes in de riem worden dan groter en op een bepaald moment kan hij zelfs knappen.   Zoals gezegd is het aan te raden om de distributieriem te laten zetten door een erkend garagebedrijf zoals de Kwik-Fit. Het is namelijk van belang dat de distributieriem “op tijd gezet wordt”. Hiermee bedoelen we dat de montage dusdanig moet worden uitgevoerd dat de kleppen op het juiste moment open en dicht gaan. Hiervoor is een goede afstelling tussen de kleppen enerzijds en de zuigers anderzijds noodzakelijk. Zeker voor een leek is dit een lastige klus. Indien er sprake is van een slecht afgestelde montage dan is de wisselwerking tussen de kleppen en zuigers onvoldoende. Een ander voorbeeld van een slechte montage is wanneer de distributieriem niet strak genoeg gespannen wordt. In dat geval kan het getande riempje een tandje overspringen. Ook dan werken de kleppen en zuigers niet goed met elkaar. Tijdens de APK Check wordt de distributieriem niet gecontroleerd zoals je hebt kunnen lezen op onze pagina welke dieper in gaat op de APK keuringseisen.  

Maak een afspraak bij de Kwik-Fit

Via onderstaande button kun je een afspraak maken bij de Kwik-Fit. Indien je ervoor kiest om jouw distributieriem te laten vervangen bij de Kwik-Fit dan geniet je van de laagste prijs garantie. Daardoor ben altijd gegarandeerd dat je de laagste kosten maakt. Ook krijg je standaard 12 maanden garantie. Via onderstaande button kun je een afspraak maken bij de kwik-fit bij jou in de buurt.


Add Comment