Hoe lang kan ik doorrijden zonder onderhoudsbeurt?

Welke band zoekt u?

Het is soms verleidelijk om niet direct een onderhoudsbeurt te geven als dit nodig is. Het is natuurlijk waar: een onderhoudsbeurt kost geld en je krijgt er gevoelsmatig niet direct iets voor terug. De gemiddelde onderhoudskosten van een auto zijn voor veel mensen al hoog genoeg, dus waarom zou je iedere keer je auto in onderhoud geven als dit volgens het onderhoudsboekje dat bij de auto hoort nodig is. De vraag is dan ook: hoe lang kan ik door blijven rijden zonder dat ik mijn auto een onderhoudsbeurt geef?

 

Bezuinigen op de kosten van het auto onderhoud

Als je minder geld uit wilt geven voor de kosten van het auto onderhoud, dan is het verleidelijk om de onderhoudsbeurten die de fabrikant aangeeft in het onderhoudsboekje af en toe over te slaan. Als je dit doet merk je op de korte termijn niets, je auto zal niet anders gaan rijden, net zoals de auto niet anders gaat rijden als je hem wel een onderhoudsbeurt geeft. Dat wil echter niet zeggen dat het onzin is om de auto af en toe te laten controleren. Hoe lang je door kan rijden zonder een onderhoudsbeurt te geven hangt voor een groot gedeelte af van je persoonlijke situatie. In de eerste plaats is een belangrijk verschil, het verschil tussen een nieuwe en een oude auto. Als je een nieuwe auto hebt en daar weinig mee rijdt, dan is het goed mogelijk om de onderhoudsbeurt even uit te stellen. Je zal daar niet echt problemen mee krijgen. Als je een oudere auto hebt, dan is het wel verstandig om niet te lang met een onderhoudsbeurt te blijven wachten, oudere auto’s gaan eerder gebreken vertonen en daarom kan het nooit kwaad om die extra goed te laten controleren.  

Welke waarde hecht je aan een goed afgestempeld onderhoudsboekje?

onderhoudsbeurtHet lijkt dus zo te zijn dat je makkelijker een onderhoudsbeurt over kan slaan bij een nieuwe auto, dan bij een oude auto. Daar zit echter wel een addertje onder het gras. Als een auto ingeruild wordt, dan hechten dealers er waarde aan als een auto gewoon netjes zijn onderhoudsbeurten heeft gehad. Heb je een oudere auto die toch al wat onderhoudsbeurten heeft gemist, dan zal de eventuele waardedaling minder het geval zijn, terwijl het bij een nieuwe auto de extra onderhoudskosten wel degelijk kan lonen.  

Wat is je eigen technische kennis?

auto onderhoud en APKHoeveel kennis van auto’s heb je zelf? Dat is ook een vraag die relevant is als je wilt weten hoever je nog door kunt rijden zonder je auto een onderhoudsbeurt te geven. Als een auto geen olie, rem-, of koelvloeistof meer heeft, dan kom je in gevaarlijke situaties terecht, niet alleen voor je motor, maar ook voor je eigen veiligheid. Als je zelf in staat bent om dit regelmatig te controleren, dan zou je kunnen overwegen om een onderhoudsbeurt uit te stellen en zo op de kosten van auto-onderhoud te besparen. Is dit niet het geval, dan is het wellicht verstandig om je auto gewoon regelmatig in onderhoud te geven.  

APK keuring uitstellen niet mogelijk

Bedenk je wel goed, als je wilt blijven rijden in je auto moet deze te allen tijde APK gekeurd zijn. Uitstellen van je APK keuring kan alleen als je je auto niet meer gebruikt en met een maximum van twee maanden. Zijn die twee maanden voorbij en is je auto nog niet geschorst dan krijg je een boete van de Rijksdienst voo het Wegverkeer voor het niet hebben van een geldige APK keuring. Is de APK vervaldatum nabij, dan moet je dus sowieso naar de garage voor een APK keuring. Heeft je auto onderhoud nodig en heb je er al even mee gewacht, wacht dan niet langer en plan ook direct het auto onderhoud in. Of je nou een kleine beurt of grote beurt nodig hebt, onderhoud en APK combineren is altijd voordeliger dan onderhoud los.  

 


Add Comment