Hoe lang mag de Apk verlopen zijn?

Welke band zoekt u?

Is je Apk verlopen en wil je weten voor wanneer je deze nu moet laten keuren? Dan hebben we wel een beetje slecht nieuws voor je. Je bent al te laat. Een Apk mag niet verlopen zijn, nog niet met een dag. Je krijgt zes weken voor het verlopen van de Apk een brief van de RDW om je hiervan op de hoogte te stellen. Wanneer je ervoor kiest om de auto niet op tijd te laten keuren, dan levert dit je direct een boete van € 130,- op. Je kunt geen bezwaar tegen de boete maken wanneer je de brief niet hebt ontvangen. Je kunt de geldigheid van de Apk namelijk zelf ook gratis checken bij de RDW.

Wat als ik de auto niet kan laten keuren?

Er is natuurlijk een verschil tussen niet willen laten keuren en niet kunnen laten keuren. Tot op zekere hoogte kan de RDW hier wel in mee gaan, maar dan moet je wel op tijd aangeven bij de RDW dat je de auto niet kan laten keuren. Als je geen geld hebt om de auto te laten keuren, dan wordt dit niet als geldige reden gezien. Als je in het ziekenhuis ligt voor langere tijd of je bent in het buitenland en je kunt niet terug komen voor de Apk-keuring, dan kan dit wel als geldige reden worden gebruikt. In dit geval is Apk uitstel mogelijk, maar wel onder voorwaarden.

Apk uitstel betekent de auto schorsen

Je kunt Apk uitstel aanvragen. In dit geval hoef je de auto niet voor de keuringsdatum te laten keuren. In dit geval is het nodig om de auto te schorsen, of eigenlijk te laten schorsen. Voor een geschorst voertuig hoef je geen belasting en verzekering te betalen en de Apk hoeft niet geldig te zijn. Er zijn wel belangrijke voorwaarden aan verbonden. De auto moet op de eerste plaats op eigen terrein staan. Deze mag dus niet op de openbare weg blijven staan. Daarnaast is het zo dat er in geen geval met de auto mag worden gereden, zelfs niet voor maar honderd meter, bij wijze van spreken. De auto moet op dezelfde plaats en op eigen terrein blijven staan tot de schorsing niet meer actief is.

 

auto schorsen

 

Ross laat zijn auto schorsen

Ross zit voor een studenten uitwisselingsproject in Amerika voor een jaar. Zijn zus belt hem op dat er een brief is aangekomen dat zijn auto moet worden gekeurd. Helaas kan Ross niet terug naar huis komen alleen om de Apk-keuring te laten uitvoeren. Hij laat de auto dan ook schorsen. Tot zijn thuiskomst zes maanden later blijft de auto op het terrein van het bedrijf van zijn vader staan. Dit is toegestaan. Ross wil in Nederland weer gebruik gaan maken van zijn auto. Hij heft de schorsing dan ook op. Dit betekent dat hij wel direct een nieuwe Apk-keuring moet laten uitvoeren. Wanneer dit gedaan is, dan gaat zijn keuringsplicht weer lopen zoals gewoonlijk. Dit betekent dat zijn auto over een jaar weer opnieuw gekeurd zal moeten worden.


Add Comment