Kleine beurt checklist

Welke band zoekt u?

Een auto heeft onderhoud nodig, dat zal voor iedereen duidelijk zijn. Door een auto goed te onderhouden voorkom je dat je in de toekomst stil komt te staan. Daarnaast zorg je er met goed onderhoud voor dat je auto meer waard is als je deze gaat verkopen. Een vorm van onderhoud aan je auto is de zogenaamde kleine beurt. Een kleine onderhoudsbeurt is een vorm van onderhoud die zo eens in het jaar plaatsvindt. De kosten van een kleine onderhoudsbeurt zijn relatief laag en daarom kan het verstandig zijn om je auto deze kleine onderhoudsbeurt tijdig te geven. Maar wat gebeurt er nu eigenlijk tijdens het klein onderhoud dat aan een wagen wordt uitgevoerd? Meestal wordt een kleine beurt aan een auto uitgevoerd aan de hand van de zogenaamde kleine beurt checklist. Wanneer je de checklist volgt weet je precies wat er tijdens de kleine beurt gebeurt.

De kleine beurt checklist: wat staat daar op?

Als een auto een kleine beurt krijgt dan wordt de auto op verschillende onderdelen nagekeken. Het gaat dan om de meest essentiële zaken die een auto nodig heeft om veilig aan het verkeer deel te nemen, en om zaken die op kunnen raken en eventueel aangevuld moeten worden. De checklist die wordt gebruikt als een auto een kleine beurt krijgt is grofweg op te delen in drie categorieën. In de auto wordt gekeken of dat de gordels nog wel in orde zijn en of dat de claxon nog wel goed functioneert. Natuurlijk verwachten we dat dat deze dingen in orde zijn, maar als dit niet zo is, dan kunnen er levensgevaarlijke situaties optreden. Uiteraard is een kleine onderhoudsbeurt aan een auto meer dan alleen even in de auto kijken. Buiten de auto wordt ook gekeken of daar de meest essentiële zaken nog wel in orde zijn. Zo zal er op de checklist die bij een kleine onderhoudsbeurt hoort een vakje ‘verlichting’ staan. Daarnaast wordt natuurlijk op meer zaken buiten de auto gelet. Denk bijvoorbeeld aan het bandenprofiel, de bandenspanning, de spanning van de reserveband, en, heel belangrijk, het remsysteem. Een checklist voor een kleine beurt zal ook het kopje “onder de motorkap” bevatten. Het grootste gedeelte van de techniek van een auto zit immers onder de motorkap. Bij een kleine onderhoudsbeurt zal daarom worden gekeken of de accu nog correct bevestigd is, of het remvloeistofniveau nog voldoende is (erg belangrijk!), of het koelvloeistofniveau nog op peil is, en of de auto nog voldoende olie heeft.  

Verschil tussen kleine beurt en grote beurt

Wanneer een auto een kleine beurt nodig heeft, is lastig te zeggen. Het verschilt namelijk nogal per auto. Maar een auto heeft echter niet alleen een kleine beurt nodig, eens in de zoveel tijd heeft een auto ook nog eens een grote onderhoudsbeurt nodig. Een grote onderhoudsbeurt wordt minder vaak gegeven, maar is veel uitgebreider dan een kleine onderhoudsbeurt. Bij een kleine onderhoudsbeurt wordt alleen naar de echt essentiële zaken gekeken, terwijl er bij een grote onderhoudsbeurt uitgebreider naar een auto wordt gekeken. Ze zijn beiden wel behoorlijk belangrijk. De prijs van een grote of kleine beurt aan een auto is voor veel mensen nog weleens een barrière om te nemen, maar tijdig een grote of een kleine beurt geven kan veel duurdere reparaties voorkomen! Een mooie illustratie is de afbeelding hierboven. Je ziet dat A de kleine beurt en B de grote beurt veel overlap hebben maar toch beide ook een heel andere focus hebben.

 kleine of grote beurt

Meer weten over de kleine onderhoudsbeurt?

Wil je meer te weten komen over de kleine onderhoudsbeurt? Neem dan contact op met je automonteur en stel je vraag aan de expert.  


Add Comment