Kosten van een Apk voor een diesel

Welke band zoekt u?

Er wordt vaak gedacht dat de kosten voor een Apk vrij hoog liggen, maar in feite is dit helemaal niet waar. Het is namelijk zo dat er voor het uitvoeren van een Apk controle om de auto te kunnen keuren een relatief klein bedrag wordt gevraagd. De factuur die je uiteindelijk krijgt gepresenteerd is vaak wel wat hoger, maar het grootste deel van de kosten worden veroorzaakt door reparaties die moesten worden uitgevoerd. Voor een Apk controle zelf betaal je meestal slechts enkele tientjes. Wel is het zo dat een Apk-keuring voor een dieselauto automatisch iets duurder is als die voor een benzineauto. Dit betekent dat je voor een Apk-keuring voor een benzineauto in de regel al iets goedkoper uit bent dan wanneer je een dieselauto moet laten keuren.

Hoeveel kost de Apk?

De Apk kosten liggen niet overal gelijk. Het is helaas niet zo dat het gaat om vastgestelde prijzen die voor alle autobedrijven standaard zijn. Er zijn autobedrijven die Apk-keuringen erg goedkoop uitvoeren bij wijze van actie of aanbieding, maar er zijn er ook die juist wat meer rekenen voor de Apk. Dit is vaker het geval bij bijvoorbeeld merkdealers met een Apk-service. Voor benzineauto’s ligt de gemiddelde prijs tussen de € 25,- en de € 50,- alleen voor de Apk-keuring. Voor dieselauto’s ligt de gemiddelde prijs tussen de € 45,- en de € 68,-.

Reparaties maken de rekening al snel duurder

Bij een Apk-keuring worden de meest uiteenlopende zaken gecontroleerd. Alle onderdelen moeten de kwaliteit en de veiligheid kunnen garanderen die vereist is op de weg. Wanneer er onderdelen aan of in de auto te vinden zijn die niet helemaal in orde zijn, waardoor de auto niet zo veilig en betrouwbaar is als deze zou moeten zijn, dan moet de reparatie eerst worden uitgevoerd om de auto Apk goed te kunnen keuren. Het zijn in de meeste gevallen ook vooral de reparatiekosten die de factuur voor de Apk-keuring opdrijven. Bij verreweg de meeste Apk controles worden er wel zaken ontdekt die gerepareerd moeten worden. Uiteraard kan het hierbij gaan om relatief goedkope zaken, maar ook om prijzige zaken. Daarnaast speelt arbeidsloon ook een grote rol. Wanneer een onderdeel moeilijk bereikbaar is, waardoor het vervangen lang duurt, dan betaal je vrij veel aan arbeidsloon. Je moet rekenen op een gemiddeld bedrag tussen de € 50,- en de € 80,- per uur.

 

kosten apk diesel

 

Extra’s bij de standaard apk keuring van een diesel

Kim heeft een dieselauto uit bouwjaar 2008. Voor de Apk moet zij een bedrag van € 55,- betalen. Omdat haar dieselauto na 2006 is gebouwd zijn er enkele extra’s nodig. Zij moet nog € 10,- extra betalen voor de zogenaamde diagnose EOBD systeem. Daarnaast moet er een roetmeting worden uitgevoerd en hiervoor moet zij € 25,- betalen. De Apk kost Kim uiteindelijk dus in de basis al € 90,-. Daarnaast moeten ook de remblokken worden vervangen om de auto goed te kunnen keuren. Uiteindelijk moet Kim een bedrag van € 430,- betalen om een goedgekeurde auto terug te krijgen.


Add Comment