Nieuwe banden voor APK

Welke band zoekt u?

 

Als jouw auto een APK keuring krijgt, wordt het voertuig gecontroleerd op vele diverse APK keuringseisen. Voldoet jouw auto aan alle eisen, dan wordt de auto goedgekeurd en kun je zonder enige problemen de weg op met het voertuig. Worden er bepaalde defecten aangetroffen of ontdekt men tijdens de APK keuring dat bepaalde onderdelen aan vervanging toe zijn? Dan krijg je het APK advies om deze defecten of versleten onderdelen aan te pakken. Eén van de onderdelen die bijvoorbeeld genoemd kunnen worden in het APK advies, zijn de autobanden. Heb jij te horen gekregen dat de banden van jouw auto niet meer aan de APK keuringseisen voldoen en dat je nieuwe banden nodig hebt? Lees dan snel verder, want in dit artikel lees je meer over nieuwe banden voor APK.  

Wat zijn de APK keuringseisen met betrekking tot de banden?

Net zoals bij alle andere onderdelen die de garage controleert bij de APK check, gelden er ook specifieke keuringseisen voor de banden van jouw auto als men jouw voertuig APK controleert. Zo dienen de banden van jouw auto een minimum profiel te hebben om goedgekeurd te worden na het uitvoeren van de APK check. Het minimum profiel APK voor standaard banden staat al vele jaren op 1,6 millimeter, dus om ervoor te zorgen dat jouw auto goedgekeurd wordt bij de APK check moet de profieldiepte van jouw banden minimaal 1,6 millimeter zijn. Hebben jouw banden geen profiel van 1,6 millimeter, dan kunnen de banden afgekeurd worden bij de Algemene Periodieke Keuring.  

Wanneer autobanden vervangen?

APK keuring autobandenWil je voorkomen dat je te maken krijgt met een negatief APK advies omdat de banden van jouw auto niet aan de keuringseisen van de APK voldoen? Laat de banden van jouw auto dan op tijd vervangen en je weet zeker dat de banden van je auto voldoen aan de eisen van de APK keuring. Maar wanneer moeten de banden van een auto worden vervangen om te voorkomen dat je nieuwe banden voor APK nodig hebt? De autobanden van een voertuig dienen vervangen te worden als de profieldiepte van 1,6 millimeter niet meer klopt bij de banden. Bij sommige auto’s kun je zelf controleren of je nieuwe banden voor APK nodig hebt door de profieldiepte van de banden te achterhalen. Dit kun je doen door de profieldiepte handmatig op te meten of gebruik te maken van de indicatoren voor slijtage die in het profiel verwekt zijn. Als dit niet mogelijk is kun je jouw banden ook laten controleren bij de garage. Zij kunnen de autoband profieldiepte exact meten en je vertellen hoe lang de banden nog ongeveer mee zullen gaan. Over het algemeen wordt aangeraden om dit in ieder geval eens per vijf jaar te doen. Niet alleen omdat je op deze manier minder kans hebt dat je nieuwe banden voor APK nodig hebt. Maar ook omdat je banden na een jaar of vijf beginnen uit te drogen, uiteraard wel afhankelijk van omstandigheden en merk. Veel directe zon en warmte zorgen voor sneller uitdrogen dan wanneer een auto altijd in de schaduw staat. Ook is veel stilstaan minder goed voor uitdrogen van de band dan regelmatig rijden.  

Autobanden en veiligheid

Autobanden en veiligheidAutobanden spelen een belangrijke rol wanneer we het hebben over verkeersveiligheid. Je vervangt een autoband niet alleen ten behoeve van de APK keuring. De APK keuringseisen komen namelijk voort uit veiliheidaspecten. Op basis van veiligheid is bepaald tot welke profieldiepte je met een band mag doorrijden en dat je niet mag doorrijden met een band met haarscheurtjes of beschadegingen aan het karkas. Deze eisen zijn er niet vanwege commercieel belang of om het jou moeilijk te maken. Deze eisen zijn er omdat ze essentieel zijn voor de verkeersveiligheid. Goed profiel is namelijk belangijk voor je grip en remweg. Een in tact karkas en wang van de band is weer belangrijk om te voorkomen dat je een klapband krijgt met alle risico's van dien. Het moge duidelijk zijn dat goede autobanden belangrijk zijn voor jouw veiligheid en die van je mede weggebruikers.


Add Comment