Profieldiepte zomerbanden apk – Wanneer banden wisselen?

Welke band zoekt u?

Nederland heeft onderhand massaal de winterbanden verwisseld voor zomerbanden. Hoewel er voor de APK keuring geen rechte lijn getrokken wordt met betrekking tot profieldiepte, is het toch verstandig onderscheid te maken tussen profieldiepte voor zomerbanden en winterbanden. Hieronder meer over profieldiepte, autobanden controleren en verschil tussen zomer een winterbanden profiel. Let op, onvoldoende profiel op je autoband is strafbaar. Check dit dus regelmatig volgens onderstaande APK keuringseisen.

profieldiepte autoband

APK keuringseisen profieldiepte – Houdt geen rekening met winterbanden

Wanneer is een band precies versleten? Voor APK keuring wordt een profieldiepte van 1.6 mm als ondergrens gebruikt. Uiteraard is het verstandig je autobanden eerder te vervangen, maar in principe mag je er nog mee rijden. Op de autobanden zitten indicatoren waar je vanaf kunt meten of de band aan vervanging toe is of niet. Het verstandigste is het om autobanden bij een profieldiepte van ongeveer 2.5 mm te vernieuwen. Wel moet vermeldt worden dat 2.5 mm bij winterbanden eigenlijk onvoldoende is. Wanneer een winterband minder dan 4 mm profiel heeft is het grote voordeel met betrekking tot grip en afwatering ten opzichte van een zomerband weg. Het is dus wel grappig dat je APK keuringseis een minimum eis is die echt op het randje is. Hoewel banden in de zomer en winter over een kam geschoren worden verwachten wij wel dat er in de toekomst een onderscheid zal komen tussen zomerbanden en winterbanden profielen. Bij winterse omstandigheden raden wij aan je banden eerder te vervangen. Profieldiepte minder dan 2.5 mm heeft geen voordeel meer over een zomerband. Je kunt ervoor kiezen je winterband in de zomer op te rijden wanneer het profiel niet zo diep is.

Autobanden en wielen APK

Autobanden wisselen – Controleer ze eerst volgens APK keuringseisen

Hoewel de meeste mensen hun zomerbanden al gemonteerd hebben is het wel handig om je wat tips te geven om ze te controleren op veiligheid. Je kunt banden controleren door gebruik te maken van de APK checklist autobanden voor APK keuring. Zo weet je zeker dat je autobanden goed zijn. Banden goed houden kan overigens ook door ze goed te stallen wanneer ze niet onder de auto zitten en je auto niet in de zon te parkeren. Daar drogen autobanden van uit.

  1. Check het profieldiepte van je autobanden aan de hand van de indicatoren. Minimaal 1.6 mm is vereist maar banden wisselen bij 2 mm is verstandiger.
  2. Bekijk de wang van de band, dit is de zijkant en die moet geheel schadevrij zijn. Hier kunnen gemakkelijk haarscheurtjes in ontstaan die het risico op klapband vergroten. Ook kun je even langs de wang van de band gaan met je hand om te voelen of deze mooi egaal is.
  3. Check of banden en velgen goed aansluiten en juiste afmeting hebben.
  4. Controleer of je dezelfde band / bandenmaat per as hebt gemonteerd. Voor achter verschillend kan maar voor of achter twee verschillende kan niet.
  5. Banden mogen niet uitsteken buiten de wielkast. Check dit.
  6. Controleer of banden in draairichting zijn gemonteerd, enorm belangrijk voor veiligheid, grip en slijtage.
  7. Bandenspanning controleren doe je het liefst eens per maand. Juiste bandenspanning is belangrijk voor grip, remweg en zuinig benzineverbruik.

Conclusie – Check je autobanden regelmatig en handhaaf APK keuringseisen voor banden. Je weet veiligere verkeersdeelname vast te stellen en voorkomt een boete wegens onvoldoende profieldiepte.


Add Comment