RDW APK - Wat hebben ze gemeen?

Welke band zoekt u?

De RDW APK zijn twee begrippen die vaak bij elkaar genoemd worden. Dat is ook terecht van de APK wordt uitgevoerd onder toezicht van de RDW, Rijksdienst voor het Wegverkeer. Omdat de APK en de RDW zo nauw met elkaar verbonden zijn wordt er ook wel gesproken over de RDW APK. De RDW APK is een periodieke controle van een voertuig. Tijdens de RDW APK wordt de technische staat van een voertuig gecontroleerd, en kijkt men of een voertuig niet te belastend is voor het milieu. APK keuring staat dan ook voor Algemene Periodieke Keuring.

RDW APK: Wanneer moet dat gebeuren?

De RDW keuring moet niet voor iedere auto om dezelfde periode gebeuren. De hoofdregel is dat het jaarlijks moet, maar daar zijn veel uitzonderingen op. Veel wordt bepaald door de brandstof waarop de auto rijdt. Een nieuwe benzineauto moet gekeurd worden volgens het 4-2-2-1-systeem. Dat wil zeggen: na 4 jaar voor het eerst, daarna 2 keer na 2 jaar en daarna jaarlijks. De RDW keuring voor diesel- of gasauto’s is 3-1, na 3 jaar voor het eerst en daarna jaarlijks. Dit zijn echter alleen maar de hoofdregels voor het keuren van een auto. Zo geldt dit alleen voor auto’s die jonger zijn dan 30 jaar en niet zwaarder zijn dan 3500kg. Zeker weten wanneer jouw auto een APK keuring moet hebben? Doe de APK check! Zonder geldig APK direct 130 euro boete! RDW kenteken over APKAl deze regels kunnen nogal verwarrend worden. Gelukkig is daar een oplossing voor, de APK check. In Nederland zijn veel gegevens over auto’s publiek inzichtelijk. Ook de gegevens over de APK zijn vrij toegankelijk. Aan de hand van het RDW kenteken kan je dus zo bekijken wanneer jouw auto opnieuw APK gekeurd moet worden. Het enige wat je nodig hebt om de APK check online te kunnen doen is het RDW kenteken. Deze check wordt ook wel de RDW kentekencheck genoemd. Middels de RDW kentekencheck kun je overigens veel meer informatie over een voertuig achterhalen, maar dit terzijde.  

De APK, grote beurt en kleine beurt: wat is het verschil?

onderhoudNaast de RDW APK heb je ook de grote beurt voor een auto en de kleine beurt auto. Als je niet heel er thuis bent in de autowereld, kan het zo zijn dat je het verschil even kwijt bent. Het belangrijkste verschil tussen de RDW APK en de grote en kleine beurt auto is dat de RDW APK verplicht is. De grote beurt auto en kleine beurt auto, is onderhoud aan je auto en dat is verstandig. Tijdens de grote beurt auto wordt een auto op meer dan 80 plaatsen gecheckt en wordt er eventueel onderhoud uitgevoerd. Tijdens de kleine beurt auto gebeurt er min of meer hetzelfde, zij het op kleinere schaal. Omdat de auto tijdens de RDW APK en de kleine of grote beurt auto elkaar enigszins overlappen is het verstandig om deze samen te laten vallen. Op deze manier kan je enigszins op de kosten besparen, en mogelijk valt het onderhoud wat nodig is om de auto door de RDW APK te laten komen, nog onder de garantie!


Add Comment