Remblokken vervangen

Welke band zoekt u?

Remblokken vervangen? Of de remblokken van uw auto moeten worden vervangen hangt natuurlijk af van de slijtage van de remblokken. De mate waarin deze slijten hangt af hoe intensief u uw auto gebruikt. Om te bepalen of de remblokken van uw auto aan vervanging toe zijn is het belangrijk om regelmatig auto onderhoud te plegen. Indien u niet op tijd vaststelt dat slijtage heeft plaatsgevonden kunnen de remschijven ook aangetast zijn. De kosten voor het eventueel vervangen van beide onderdelen is in dat geval best prijzig. Daarbij, een piepende remschuif of een niet goed werkende remschijf kan betekenen dat u niet meer goed en tijdig kunt remmen. Dit kan voor onveilige verkeerssituaties zorgen. In dit bericht meer over remblokken in het algemeen en hoe zij werken in het bijzonder.  

Remblokken en schijven vervangen

Wat doen remblokken?

De remblokken van uw auto zijn kleine metalen plaatjes van ongeveer een halve centimeter dik. Op de remblokken zit een laag frictiemateriaal gelijmd. Op het moment dat u de rem van de auto intrapt wordt het remblok door de remklauw tegen beide kanten van de remschijf gedrukt. Daarmee remt de auto af. Het moge duidelijk zijn dat versleten remblokken tijdig vervangen moeten worden. Immers, versleten remblokken hebben directe impact op de slijtage van uw remschijven. Waarom moeten remblokken vervangen worden vragen veel mensen zich af. Het antwoord hierop is vrij eenvoudig. Remblokken zijn auto onderdelen die essentieel zijn voor het naar behoren werken van uw remmen. Indien beiden dusdanig aan vervanging toe zijn dan neemt uw remkracht af. Dat betekent dat u niet meer tijdig kunt remmen in geval van een noodstop. Ook kunnen versleten remblokken blokkeren waardoor u nauwelijks meer kunt rijden. De verkeersveiligheid neemt dus af.

Remblokken en remschijven vervangen

Wanneer worden versleten remblokken vervangen?

Wanneer remblokken worden vervangen hangt af van de slijtage van de blokken. Tijdens een APK check controleert de RDW erkende keuringsmonteur altijd de remmen van uw auto. Indien deze aan vervanging toe zijn dan zal hij of zij daar melding van maken. Het is altijd aan te raden om een APK keuring te combineren met een grote of kleine beurt. De auto wordt dan niet alleen op basis van de APK checklist gecontroleerd maar wordt ook onderhouden. Indien de monteur vaststelt dat de remblokken de volgende keuring niet meer halen dan worden ze vervangen. Dit is het geval als de remblokken te dun worden. De eerder genoemde 5 centimeter is dan geslonken tot een kleiner formaat. Indien de remblokken aan vervanging toe zijn dan worden altijd alle remblokken, zowel voor en achter, vervangen. De reden hiervoor ligt in het feit dat u anders een verschil krijgt in remkracht tussen de verschillende blokken. Dit kan gevaarlijk zijn.  

versleten remblokken vervangen

Moet ook altijd de remschijf worden vervangen?

Nee dit hoeft niet als alleen de remblokken aan vervanging toe zijn. Indien de remschijven worden vervangen dan worden wel altijd de blokken vervangen. De kosten voor het vervangen van remblokken is aanzienlijk lager dan die voor het vervangen van de schijven. In een eerder bericht, Auto onderhoud – regulier onderhoud scheelt veel geld, hebben wij al aangegeven dat regulier onderhoud veel geld kan schelen. Dit is zeker het geval bij eventueel versleten remblokken. Versleten remblokken, zoals al eerder gezegd, versnellen het slijtageproces van de remschijven. Om de kosten voor het vervangen van remblokken zo laag mogelijk te houden dient u dus regelmatig groot onderhoud te plegen. De kosten van het vervangen van remblokken? Dat verscheelt nogal per garage. Met name Kwik-Fit heeft scherpe tarieven voor auto onderhoud zoals het vervangen van remblokken.


Add Comment