Runflat banden

Welke band zoekt u?

runflat banden

Wat is een runflat band?

Wanneer u een lekke heeft kunt u niet doorrijden, wanneer u dit wel doet is dit heel gevaarlijk voor u en andere weggebruikers. Daarnaast zorgt doorrijden met een lekke band voor schade aan de auto. Bij runflat banden kan dit wel, hiermee kunt u nadat u band lek gaat nog maximaal 80 kilometer door rijden ondanks dat de bandenspanning weg valt. Het handige hiervan is dat u bij een lekker band niet direct hoeft te stoppen en een plaats kan gaan zoeken om de band veilig te vervangen. De auto blijft ondanks de lekke band goed bestuurbaar en u daardoor niet de macht over het stuur verliezen. Er zijn steeds meer auto eigenaren die kiezen voor deze band en de voordelen. Bij het design van nieuwe auto’s houden sommige ontwerpers er ook al rekening mee dat er geen ruimte meer hoeft te worden gebruikt voor een reserve band. Wanneer u bij de banden specialist bent gearriveerd om uw lekke band te vervangen kunt u niet meer de oude band gebruiken, deze is onherstelbaar beschadigd.

 

Wanneer gebruik je een runflat band?

Een runflat band is bedoeld voor mensen die hun handen niet willen vuil maken of graag hun band op een veilige plek willen wisselen. Wanneer u bijvoorbeeld op de snelweg een lekke band krijgt is het een gevaarlijke plek om uw band te wisselen. Daarnaast heeft het voor designers het grote voordeel dat zij geen ruimte meer hoeven vrij te laten voor een reserve band, dit kan dus voor iets anders worden gebruikt.

 

Wat is het verschil tussen een runflat band en een normale autoband?

Het verschil tussen een runflat band en een normale band is dat een runflat band verstevigde zijwanden heeft, er gebruik wordt gemaakt van hitte bestendige materialen en er extra grip rond de velg is. Deze kunnen de auto dragen ondanks dat de band lek is. De runflat band werk in de combinatie met een waarschuwingssysteem, dit systeem heet TPMS. Dit betekend dat als de band lek is u een waarschuwing krijgt in uw auto, u kunt zelf het verschil niet goed merken door de verstevigde wanden van de band. Wanneer u deze melding krijg kunt u rustig naar een banden specialist rijden om uw band te vervangen. De runflat band geeft u hier voldoende tijd voor. Daarnaast hoeft u, in tegenstelling tot wanneer u een normale autoband heeft, geen reserveband mee te nemen omdat u de band niet direct hoeft te wisselen.

Runflat banden en normale autoband

 

Runflat banden kopen - Waar moet je op letten?

Een runflat band kan niet onder elke auto. Alleen onder auto’s met het ingebouwde waarschuwingssysteem TPMS kunnen runflat banden worden gezet. Een banden specialist zal u kunnen vertellen of u runflat banden onder uw auto kan hebben. Bij oudere auto’s zal de kans kleiner zijn dat uw auto over dit systeem beschikt.  Wanneer u een runflat band onder uw auto heeft moet u er goed op letten dat wanneer deze lek gaat en u onderweg bent naar een locatie om uw band te vervangen, dat u niet harder gaat rijden dan 80 kilometer per uur. Boven de 80 kilometer per uur zullen de rijeigenschappen van de band slechter worden waardoor u een gevaar vormt voor u zelf en andere weg gebruikers.

 

Waarvoor dient de runflat band?

Zoals u al heeft gelezen is een runflat band bedoeld om veilig u band te vervangen doordat u er maximaal 80 kilometer mee kunt rijden terwijl de band lek is, uw band zal er niet voor zorgen dat de rijeigenschappen zo veranderen dat u een gevaar op de weg vormt. U hoeft dus niet zoals onderstaand uw autoband te vervangen maar kunt met schone handen doorrijden naar de garage. 

banden wisselen

 

Hoeveel kosten een runflat band?

Een runflat band is over het algemeen duurder dan een normale band. De prijs van een runflat band begint bij ongeveer 100 euro en kan oplopen tot enkele honderden euro’s. Bij een runflat band kunt u ook kiezen tussen een zomer- en winterband, het verschil hiertussen kunt u lezen bij de artikelen over de zomer- en winterband. Of u kiest voor een zomerbanden of winterband heeft ook invloed op de prijs, een runflat winterband zal over het algemeen duurder uitvallen dan een runflat zomerband. De prijs is daarnaast ook afhankelijk van de maat band die u nodig heeft. De maat kunt u op de huidige band aflezen, dit staat op de opdruk van de band. Wanneer u dit niet kan vinden of u heeft op dit moment ook niet de juiste banden onder uw auto zitten, kunt u naar een bandenspecialist gaan die voor u de juiste maat zal kunnen vertellen. Een grotere auto heeft meer stevige en bredere banden nodig en dit zal er ook voor zorgen dat de prijs van de band hoger uit zal vallen vergeleken een kleine auto welke op minder stevige en minder brede banden rijdt.

 

Wat zijn de APK keuringseisen voor runflat banden?

Voor een runflat band gelden dezelfde APK keuringseisen als voor normale banden. Wel is het belangrijk dat uw bandenspanning in orde is, het waarschuwingssysteem TPMS zal u anders vertellen dat de band lek is en dat u uw band moet vervangen. Het is aan te raden om maandelijks uw bandenspanning te controleren. Maar er zijn ook andere factoren waar er bij een APK keuring naar wordt gekeken. Het profiel van de band moet genoeg diepte hebben, dit moet minstens 1.6 millimeter zijn. Bij een diepte van 2.5 millimeter zal worden geadviseerd om een nieuwe band aan te schaffen. Daarnaast is het belangrijk dat er geen beschadigingen op de band zitten, dit kunt u gemakkelijk zelf controleren van tevoren. Deze beschadigingen kunnen ontstaan door een steentje op het wegdek of het oprijden van een stoepje. Ook moet er de juiste maat band onder uw auto zitten. Op de vooras moet dit dezelfde maat zijn, op de achteras mag er een verschil zitten tussen de banden. De banden moeten in de juiste draairichting en op de juiste kant zijn gemonteerd onder uw auto, dit kunt u zien aan de markeringen op de band. Dit heeft te maken met de specifieke eigenschappen van de band.

 

Add Comment