Wanneer is de APK vervaldatum voor jouw auto?

Welke band zoekt u?

De APK vervaldatum is een belangrijke datum voor iedereen die een auto heeft. Voor de APK vervaldatum moet een auto namelijk opnieuw APK gekeurd worden. Het vervelende aan de APK vervaldatum is dat deze niet voor iedere auto gelijk heeft. Dat is helemaal vervelend als je bedenkt dat rondrijden met een auto waar de APK vervaldatum van is verlopen, ernstige consequenties heeft. In het minst erge geval krijg je een boete en in het ergste geval keert je verzekeraar niets uit bij een ongeval. Daarom lees je in dit artikel hoe je achter de APK vervaldatum komt en voorkom je voor jezelf veel problemen.  

APK keuring, wat is dat precies

APK keuring rdwVoor we uitgebreid gaan behandelen wanneer de APK datum vervalt, even een korte uitleg over wat de APK precies is. APK staat voor Algemene Periodieke Keuring. Dit houdt zoveel in dat een auto in een bepaalde periode even gecheckt moet worden. Tijdens een APK keuring wordt er naar de technische staat van een auto gekeken, maar ook of de auto niet te belastend voor het milieu geworden is.  

De APK Vervaldatum, wanneer is die?

Wanneer APK keuring, het is belangrijk om dit voor jezelf scherp te hebben. In de eerste alinea van dit artikel kon je al lezen wat de gevolgen zijn van het rondrijden in een auto zonder APK. De APK RDW keuring heeft niet voor iedere auto dezelfde houdbaarheid. De hoofdregel is dat een auto een APK check nodig heeft volgens het 4-2-2-1 systeem. Dit houdt in dat een auto voor het eerst een APK RDW keuring nodig heeft vier jaar na ingebruikname. Na twee jaar moet een auto dan weer een APK check ondergaan en dan nogmaals na twee jaar. Daarna moet een auto jaarlijks APK gekeurd worden. De vraag: wanneer APK is echter niet zo gemakkelijk te beantwoorden. Deze regel geldt alleen voor auto’s die op benzine rijden. De regels voor de APK keuring zijn anders wanneer het gaat om een auto die niet op benzine rijdt. Het systeem is dan iets anders. Een auto die namelijk op gas of op diesel rijdt moet na drie jaar voor het eerste gekeurd worden. Daarna moeten deze auto’s jaarlijks APK gekeurd worden.  

Is de vraag: wanneer APK daarmee beantwoord?

Nee, niet helemaal. In de bovenstaande alinea’s staan de twee hoofdregels. Daar zijn ook weer uitzonderingen op. In de eerste plaats geldt dit alleen voor auto’s met een 

APK vervaldatum auto

maximumgewicht van 3500 kilogram. Is je auto zwaarder dan 3500 kilogram, dan moet deze jaarlijks een APK Keuring ondergaan. Ook als je auto een bus of taxi is moet deze jaarlijks een APK check hebben.  

Auto’s zonder APK datum

Er zijn ook auto’s die geen APK datum hebben. Dat komt omdat deze auto’s van voor 1960 geen APK plicht hebben. Hebt u echter een auto van na 1960 en is deze ouder dan 30 jaar? Dan hoef je deze ook meer eens in de twee jaar te laten keuren.  

Wanneer APK blijkt nog een moeilijk verhaal

Het is goed voor te stellen dat je na het lezen van dit verhaal de draad een beetje kwijt bent. Mogelijk duizelen de data je en heb je nu al geen zin meer om de APK Vervaldatum op te gaan zoeken. Geen paniek! Er is een eenvoudige manier om achter de APK datum te komen. De datum voor de APK RDW keuring kan je namelijk heel eenvoudig opzoeken aan de hand van het RDW kenteken. Door dit kenteken op internet in te toetsen zie je direct de APK datum voor jouw auto. Dit bespaart je veel moeilijk rekenwerk en voorkomt dat je in de problemen komt, omdat je met een auto zonder APK rijdt.


Add Comment