Wanneer de banden vervangen van een auto?

Welke band zoekt u?

De banden van een auto slijten. Dat is vanzelfsprekend. Maar wanneer moeten nu de banden worden vervangen? Moet je de banden vervangen als er scheurtjes in de autoband te zien zijn of moet je wachten tot je gaat merken dat je minder grip op de weg hebt? Dit laatste is natuurlijk heel onverstandig. Het komt voor dat mensen op vrijwel gladde banden rijden zonder het zelf in de gaten te hebben. De profieldiepte van de banden is belangrijk. Voor de Apk moet het banden profiel minimaal 1,6 millimeter zijn, overal op de band en op elke band.

Voor de Apk moet het banden profiel goed zijn

Wanneer je de auto wegbrengt voor de Apk en het banden profiel blijkt dan op het minimale punt 1,8 millimeter te zijn, dan zal de garagehouder naar alle waarschijnlijkheid adviseren om de banden alvast te laten vervangen. Het duurt immers niet lang meer voordat de minimale profieldiepte van de band is bereikt. In de meeste gevallen worden er twee banden tegelijk verwisseld, allebei de voorbanden tegelijk of allebei de achterbanden tegelijk. Uiteraard kan het ook zijn dat alle vier de banden moeten worden vervangen.

 

autobanden vervangen apk

 

Scheef afslijtende banden

Jenny heeft een Suzuki Swift uit bouwjaar 2003. Zij rijdt veel voor haar werk en controleert haar auto dan ook regelmatig op mankementen. Op een dag wordt zij aangehouden voor een algemene controle langs de weg. De agent geeft haar een waarschuwing voor te gladde banden. Zij legt de agent uit dat zij de profieldiepte onlangs nog heeft gecontroleerd. De agent vraagt haar om aan te wijzen waar zij dit heeft gecontroleerd. Zij wijst de zijkant van de band aan en de politieagent bevestigt dat de profieldiepte daar inderdaad in orde is. Dan vraagt de agent Jenny om eens te kijken naar het midden van de banden en die blijken inderdaad veel verder gesleten te zijn. De banden slijten bij Jenny haar auto wat scheef af. Omdat zij wel regelmatig controleert laat de agent haar gaan met de waarschuwing dat zij haar banden binnen een week moet laten vervangen. Zij kan hierbij direct even de stand van de wielen laten controleren.

Scheurtjes in de autoband

Voor de Apk is het banden profiel belangrijk. Deze moet, zoals eerder aangegeven, officieel minimaal 1,6 millimeter zijn. Toch is het voor alle veiligheid beter om de banden gewoon alvast te laten vervangen wanneer de profieldiepte van de banden nog maar 2 millimeter bedraagt. Het is ook aan te raden om de banden te laten vervangen wanneer je scheurtjes in de autoband ziet. Dit is een teken dat de band aan het uitdrogen is door veroudering. Dit komt dan ook het meest voor bij auto’s die niet veel kilometers maken. De droogte vormt dan eerder een probleem dan de profieldiepte. Ook in landen waar het vaak zonnig en heet is drogen de banden sneller uit. Over het algemeen is het aan te raden om de autobanden minimaal eens per zes jaar te vervangen, ook wanneer de profieldiepte nog in orde is.


Add Comment