Wanneer moet mijn auto een kleine beurt krijgen?

Welke band zoekt u?

kleine beurt apkOnderhoud aan je auto kan je op twee verschillende manieren uitvoeren, vooraf en achteraf. Als je je auto een kleine beurt geeft dan is dit een vorm van preventief onderhoud. De kleine beurt die je je auto geeft is niet verplicht, in tegenstelling tot bijvoorbeeld de APK keuring, maar heeft als doel om te voorkomen dat je later groter, en dus duurder, onderhoud aan een auto plaats moet vinden. Daarnaast wordt een kleine onderhoudsbeurt ook gegeven om de waarde van een auto te verhogen, op het moment dat de auto verkocht wordt. Kopers van een auto hechten er waarde aan als ze zien dat een auto tijdig en netjes onderhouden is. De kosten van een kleine onderhoudsbeurt moeten daarom worden afgewogen tegenover de opbrengsten. De opbrengsten zijn, kort samengevat: lagere onderhoudskosten in de toekomst, en hogere opbrengsten bij de verkoop van een auto.

Wanneer heeft mijn auto een kleine beurt nodig?

Het is niet heel eenvoudig om een algemeen antwoord te geven op de vraag wanneer een auto een kleine onderhoudsbeurt nodig heeft. Globaal genomen krijgt een auto een kleine beurt als deze 20.000 kilometer heeft gereden, of eens per jaar. In sommige auto’s gaat er een lampje branden, anders zal de leverancier van de auto een onderhoudsboekje hebben gegeven waarin staat wanneer het wordt aangeraden om een auto een grote of een kleine beurt te geven. Bij nieuwe auto's wordt ook wel gebruik gemaakt van een onderhoudsafteller, dit is een soort kilometerteller die elke onderhoudsbeurt op nul wordt gezet. De teller begint vervolgens af te tellen naar de kilometerstand voor de volgende beurt en telt, indien de auto in de min komt te staan, door tot -9999km. Wel is het verstandig om het niet zover te laten komen en je onderhoud volgens schema te laten uitvoeren. Preventief onderhoud is op de lange termijn altijd goedkoper dan beknibbelen op onderhoudskosten. Na iedere kleine beurt wordt de kilometerstand voor de volgende kleine onderhoudsbeurt vermeld in het onderhoudsboekje. Je kunt daardoor altijd zien wanneer je auto opnieuw een beurt nodig heeft en of dit een kleine beurt of een grote beurt betreft. Niet iedereen zal deze aanbeveling willen volgen. Het verschilt natuurlijk nogal of je een nieuwe auto hebt, die niet veel per jaar rijdt, of dat je een oudere auto hebt die gewoon meer onderhoud nodig heeft dan een nieuwere auto.  

Wat is het verschil tussen een grote beurt en een kleine beurt?

Als het om vrijwillig preventief onderhoud aan een auto gaat, dan wordt de zogenaamde grote beurt en de kleine onderhoudsbeurt onderscheiden. Het gaat in beide gevallen om preventief onderhoud, maar toch zijn er wel enkele verschillen te ontdekken. Zowel de grote onderhoudsbeurt als de kleine onderhoudsbeurt worden gedaan aan de hand van een bepaalde checklist. De checklist voor een kleine beurt zal korten zijn dan de checklist voor een grote onderhoudsbeurt. Het verschil tussen een grote onderhoudsbeurt aan een auto en een kleine onderhoudsbeurt aan een auto is vooral dat bij een grote beurt de auto op meer plaatsen wordt gecontroleerd. Zo wordt er bij een kleine beurt onder andere gekeken naar de olie, de verlichting en de uitlaat, terwijl dat er bij een grote onderhoudsbeurt van een auto veel grondiger naar bijvoorbeeld de koelsystemen, of de wielophanging zal worden gekeken. Bij een kleine beurt wordt over het algemeen alleen olie en oliefilter vervangen, bij de grote beurt wordt naast olie en oliefilter ook de bougies en luchtfilters vervangen. Verder wordt er zowel tijdens de kleine - als de grote beurt gekeken of slijtageonderdelen als autobanden, remblokken en distributieriem aan vervanging toe zijn.  

Besparen op de kosten van een kleine onderhoudsbeurt

besparen onderhoud kosten autoVoor veel mensen is de prijs van een kleine onderhoudsbeurt nog weleens een bezwaar om deze uit te laten voeren. Gelukkig zijn er een aantal manieren om de prijs van een kleine onderhoudsbeurt aan een auto te besparen. In de eerste plaats kan je bij de koop van een nieuwe auto afspreken dat de eerste (paar) onderhoudsbeurt(en) voor rekening van de dealer zijn. Daarnaast is het ook mogelijk om op de kosten van een kleine onderhoudsbeurt te besparen door deze bijvoorbeeld te combineren met de verplichte APK keuring. Doordat je APK en onderhoud combineert bespaar je op loonkosten doordat de monteur handelingen kan combineren. Meer weten over de kleine onderhoudsbeurt? Lees dan ook ons artikel "Alles over de kleine onderhoudsbeurt".


Add Comment