Wat is het verschil tussen een kleine en grote beurt?

Welke band zoekt u?

Wie een auto heeft die zal er niet aan ontkomen: zijn auto af en toe in onderhoud geven. Fabrikanten, dealers en garages strooien echter rond met allerlei verschillende soorten vormen van auto onderhoud: de zomercheck / wintercheck, een grote of kleine onderhoudsbeurt en dan is er ook nog eens de APK keuring. Wat is nou precies wat?

Het verschil tussen een grote en een kleine onderhoudsbeurt

Om maar met het begin te beginnen. Een grote of kleine onderhoudsbeurt voor een auto zijn de meest voorkomende vormen van onderhoud aan een auto. Tijdens een grote of kleine onderhoudsbeurt wordt een auto op verschillende punten nagelopen en wordt er gekeken of de onderdelen wel goed functioneren en of ze aan vervanging toe zijn. Een grote of kleine beurt is belangrijk omdat het voorkomt dat je in de toekomst voor veel hogere onderhoudskosten per kilometer, of reparatiekosten komt te staan. Maar wat is nu eigenlijk het verschil tussen een grote of kleine onderhoudsbeurt? Het belangrijkste verschil tussen een grote en een kleine beurt aan een auto is vooral dat er bij een grote onderhoudsbeurt veel intensiever naar een auto wordt gekeken. Er wordt beter onder de motorkap gekeken, er worden meer vloeistoffen gecontroleerd en bij benzineauto’s worden ook de bougies vervangen. Bij een kleine onderhoudsbeurt wordt er op veel minder punten naar een auto gekeken. De prijs van een dergelijke onderhoudsbeurt is dan ook lager dan die van een grote onderhoudsbeurt. Toch zijn ze allebei nodig. Door een auto goed te laten onderhouden voorkom je dat je in de toekomst hogere reparatiekosten moet maken.  

Wat zijn die overige onderhoudschecks dan?

auto onderhoudschecks Regelmatig komen garages met allerlei aanbiedingen voor andere onderhoudsvormen. Denk bijvoorbeeld aan de vakantiecheck. Zijn die direct nodig? Als je je auto tijdig een grote of kleine onderhoudsbeurt geeft, wellicht niet. Als je echter een lange reis gaat maken, dan kan het geen kwaad om bijvoorbeeld de auto nog even na te laten kijken. Om een voorbeeld te geven: als tijdens de zomercheck blijkt dat de airco echt een onderhoudsbeurt nodig heeft, dan is dat natuurlijk fijn om te weten voordat je op vakantie gaat. Een lange reis met een defecte airco is natuurlijk vervelend. Ook als je bijvoorbeeld op wintersport gaat, dan kan het geen kwaad om de auto even na te laten kijken. Als bijvoorbeeld blijkt dat de accu niet zo best meer is, dan kost het niet zoveel moeite om de accu gelijk te laten vervangen. De kosten om de accu te laten vervangen zijn vrij laag, en de problemen die het geeft om in het buitenland stil te staan zijn veel groter.


Add Comment