Wat wordt er gecontroleerd bij een APK check?

Welke band zoekt u?

 

Iedere eigenaar van een persoonsauto, bedrijfsauto, driewieler, bus of aanhangwagen is verplicht dit voertuig regelmatig te laten controleren door middel van de APK check. Doe je dit niet of ben je te laat voor jouw APK keuring, dan mag jouw voertuig de weg niet meer op en riskeer je een boete. Deze boete kan variëren van 95 euro tot 320 euro. Maar wat wordt er eigenlijk gecontroleerd bij een APK check en waarom moet een voertuig APK gecontroleerd worden? Meer over deze onderwerpen, lees je in dit artikel.  

Wat wordt er gecontroleerd bij een APK check?

APK CheckDe bij wet vastgelegde APK Keuringseisen zijn leidend bij elke controle. Het maakt in die zin niet uit bij welk garagebedrijf jij de terugkerende check laats uitvoeren. Immers, ieder keuringsstation welke gecertificeerd is om een apk check te doen is door het RDW gecertificeerd. Een APK keuringsstation heeft altijd zogenaamde keuringsmeesters in dienst, monteurs die opgeleid zijn voor (onder andere) het uitvoeren van een keuring. Enfin, genoeg nu over de meer algemene keuringseisen en de monteur, het is tijd om dieper in te gaan op de onderdelen die een grote rol hebben bij de apk check. Bij de APK wordt jouw auto over het algemeen gecontroleerd op drie hoofdonderdelen. Dit betreft de volgende onderdelen:

  1. Het milieu: bij dit onderdeel wordt de uitstoot van uitlaatgassen gecontroleerd. Om het milieu te beschermen, mag een voertuig namelijk niet te veel gassen uitstoten.
  2. De verkeersveiligheid: bij dit onderdeel worden de remmen, de wiel ophanging, de schokdempers, de banden, de stuurinrichting, de verlichting en de carrosserie van een voertuig gecontroleerd.
  3. De registratie: bij dit onderdeel worden de kilometerstand, het Voertuigbewijs, het voertuigidentificatienummer en de gebruikte brandstof gecontroleerd.

  Kortom: jouw voertuig wordt geheel doorgelicht door een controleur en als er iets niet klopt of kapot is, dient dit direct opgelost te worden. Alleen eigenaren van motoren zijn niet verplicht om een APK check uit te laten voeren, maar hen wordt wel aangeraden om hun voertuig regelmatig te laten controleren.  

Hoe controleert de garage jouw auto?

APK KeuringseisenIn de bovenstaande alinea heb je kunnen lezen welke drie hoofdonderdelen een grote rol spelen bij het uitvoeren van een algemene periodiek keuring. We spreken overigens over de algemene periodieke keuring omdat een voertuig, afhankelijk van de motorsoort en de tijd dat hij op de weg is, periodiek moet worden gekeurd. Meer hierover lees je op deze pagina. Enfin, de volgende onderdelen worden nagelopen door een APK keuring meester:

  Als een auto niet door check heen komt wordt de APK afgekeurd. Overigens is er dan geen man overboord omdat een garage vaak enkele aanpassingen kan doen waardoor de auto wel door de keuring heen komt. Veel mensen combineren daarom een APK met onderhoud. Garages als Kwik-Fit hanteren vaak scherpe tarieven voor een combinatie tussen de apk enerzijds en een kleine of grote beurt anderzijds.  

Waarom is een APK check verplicht?

APK verlopenEen APK check is verplicht gemaakt in de Europese wetgeving. Je bent als eigenaar van een voertuig dus verplicht om regelmatig een APK check uit te laten voeren als je woonachtig in Europa bent. Of je je houdt aan de Europese regels en daadwerkelijk een APK check uit laat voeren, wordt gecontroleerd door de RDW door middel van een steekproef.   De reden dat een APK check verplicht is gemaakt in de Europese wetgeving, is vanwege het doel om de openbare weg in Europa veiliger en milieuvriendelijker te maken. Door auto’s en andere voertuigen te controleren op verkeersveiligheid en milieuvriendelijkheid, moet de verkeersveiligheid en milieuvriendelijkheid van het verkeer op Europese wegen verbeteren. Met het verplicht stellen van de APK check moet dus voorkomen worden dat er onveilige of milieuonvriendelijke voertuigen op de Europese wegen rijden, met alle gevolgen van dien.

 


Add Comment