Wat zijn de algemene APK keuringseisen?

Welke band zoekt u?

 

APK keuringseisen (Algemeen)

De basis van een APK keuring zijn de algemene keuringseisen. Deze eisen zijn vastgesteld op ten behoeve van de verkeersveiligheid en het milieu. Het eerste waar naar gekeken wordt is of de auto nog goed in elkaar zit, los hangende onderdelen zijn uiteraard uit den boze. Daarna wordt meer aandacht besteed aan veiligheid. Zo wordt gekeken of de remmen in orde zijn en of de verlichting naar behoren functioneert en voldoet aan de gestelde norm. Ook de wielophanging is belangrijk wanneer we het hebben over veiligheid, een defect in de wielophanging kan ernstige gevolgen hebben. Wanneer we spreken over milieu eisen dan kun je denken aan uitstootgassen en controle op lekkage.

De algemene keuringseisen

Hier een opsomming van de algemene APK keuringseisen. Deze zaken zelf vooraf nalopen en op orde brengen scheelt u geld bij de APK keuring of onderhoudsbeurt.

 • Claxon – Dient te werken en op een vaste toonhoogte geluid te produceren.
 • Dashboardverlichting – Moet werken zodat je je auto in het donker goed en veilig kan bedienen en besturen. Belangrijk is de verlichting van de teller en touren meters zodat je ook in het donker weet hoe hard je rijdt.
 • Controlelampjes – Deze moeten functioneren en aangeven welke functies zijn ingeschakeld. Ook moeten ze aangeven te functioneren bij opstarten van de auto, waarna de meeste lampjes weer uit moeten gaan.
 • Stoelen – Deze moeten goed vast zitten en verstelbaar zijn zodat je een optimale positie achter het stuur kunt aannemen. Uiteraard hoef ik u niet te vertellen dat een stoel die niet in de vergrendeling staat enorm gevaarlijk is.
 • Tankdop – De tankdop moet volledig afsluiten zodat de brandstof niet kan lekken of direct met omstandigheden buiten de tank ik aanraking komen.
 • Trekhaak – Heeft je auto een trekhaak dan moet deze goed gemonteerd zijn, hierbij wordt tijdens de APK keuring niet gecontroleerd of de stekker voor de aanhanger goed functioneert. Dit is uw eigen verantwoordelijkheid.
 • Accu – De accu moet stevig vast zitten. Dit is van groot belang zodat deze niet gaat verschuiven onder de motorkap.
 • Brandstofleidingen – De brandstofleidingen moeten droog zijn en mogen niet lekken. Uiteraard is een lekke brandstofleiding niet alleen gevaarlijk maar ook enorm slecht voor het milieu.
 • Motorsteunen – De motorsteunen moeten in uitstekende staat zijn. Deze dienen het motorblok op haar plaats te houden.
 • Remleidingen – Moeten roetsvrij zijn en dienen helemaal dicht te zijn. Is een remleiding beschadigd dan kan de rem druk plotseling sterk afnemen met alle gevolgen van dien. Dit moet dus goed zijn.
 • Vloeistoffen – Remvloeistof en olie moeten op pijl zijn. Te weinig zorgt voor problemen dan al niet gevaarlijke situaties. Met een lage remvloeistof gaan de remmen direct slechter werken.

 

Add Comment