Welke autopapieren heeft u nodig in diverse situaties?

Welke band zoekt u?

De autopapieren. U wilt ze niet in de auto bewaren, als de auto gestolen wordt bent u de papieren ook kwijt. De papieren overal mee naartoe nemen is dan ook niet voor iedereen een ideale oplossing. Gelukkig is de RDW vanaf 2014 overgestapt op de Kentekencard. Een pasje waar alle gegevens van zowel de bestuurder als de auto opstaan. Deze bewaart u makkelijk in uw portemonnee, in plaats van het handschoenenvakje. Deze kaart wordt vanaf 1 januari 2014 door de RDW uitgegeven bij iedere auto die wordt overgeschreven. Het traditionele kentekenbewijs verdwijnt daarmee langzaam maar zeker uit de roulatie. Het Tenaamstellingsbewijs is daarmee nog niet vervangen. Dit is nog altijd het deel dat thuis bewaard moet blijven, aangezien kwaadwillenden hiermee uw auto kunnen overschrijven. Maar het kentekenbewijs is niet het enige document dat u bij moet hebben onderweg. Denk bijvoorbeeld ook aan het APK Keuringsbewijs, de Groene Kaart van de verzekering en een Europees Schadeformulier. 

 

Het APK-keuringsbewijs biedt extra informatie

Bij de aanschaf van een auto en na een nieuwe keuring van het voertuig ontvangt u een APK-keuringsbewijs. Dit document geeft aan dat de auto is goedgekeurd. Toch is dit niet de belangrijkste waarde van dit document, want ook middels een kenteken check kan worden gecontroleerd of het voertuig nog met een geldige keuring rondrijdt. Het keuringsrapport geeft ook aan welke eventuele reparaties er zijn uitgevoerd en er kan worden aangegeven welke reparaties er in de nabije toekomst verwacht worden. Daarnaast is het mogelijk dat er enkele aandachtspunten op het APK-formulier staan vermeld. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de profieldiepte van de (winter)banden. Zowel bij winter- en zomerbanden is de minimale profieldiepte 1,6 millimeter.

Welke papieren zijn nodig voor de APK-keuring?

Tot een aantal jaar terug had u tijdens de jaarlijkse keuring ook de autopapieren nodig, tegenwoordig controleert de garage deze gegevens digitaal via de website van de RDW. De garagehouder kan de benodigde kentekenpapieren online inzien. Na de keuring krijgt u een nieuw APK-keuringsbewijs, deze moet goed (in de auto) bewaard blijven. 

Welke papieren moet u altijd bij u hebben?

Het kan voorkomen dat u onderweg wordt aangehouden, bijvoorbeeld bij een overtreding of ter controle. Daarnaast kunt u bij een ongeval betrokken raken. In dit soort gevallen zal de politie u altijd vragen om de autopapieren te tonen in combinatie met uw rijbewijs. Hierbij bent u verplicht om het voertuigbewijs te kunnen tonen. Het tonen van een kopie is niet toegestaan. Het Tenaamstellingsbewijs hoeft niet te getoond te worden en kunt u beter op een veilige plek (thuis) bewaren.

 

Wilt u uw auto verkopen?

Wanneer u uw auto wilt verkopen heeft u hierbij niet alleen de kentekencard nodig, ook het tenaamstellingsbewijs en het meest recente APK-keuringsbewijs. Bent u het kentekenbewijs kwijtgeraakt? Dan is het nodig om eerst een nieuw kentekenbewijs aan te vragen bij de RDW.

 

Zorg goed voor uw autopapieren

In vroegere tijden had men vaak een heel pakketje papieren in de auto liggen, met de verschillende delen van het kentekenbewijs en de groene kaart van de verzekeringsmaatschappij. Steeds meer autopapieren worden omgevormd tot pasjes, waardoor deze makkelijker mee te nemen zijn en minder snel kwijt raken of beschadigen. Zorg er altijd voor dat u de juiste autopapieren en –pasjes bij u heeft wanneer u uw auto wilt verkopen (het voertuigbewijs, het tenaamstellingsbewijs, en een geldig APK-keuringsbewijs) om de verkoop van uw auto snel en gemakkelijk te regelen.


Add Comment