Winterbanden

Welke band zoekt u?

Winterbanden

Wat zijn winterbanden?

Winterbanden zijn, zoals de naam al doet vermoeden, banden voor winters weer. Met winters weer worden extremere weersomstandigheden bedoelt zoals regen en sneeuw. Wanneer de temperatuur onder de 7 graden celsius komt zorgt de winterband voor meer veiligheid door de samenstelling van het rubber van de band, deze is anders dan bij de zomerband. Waar de zomerband stijver wordt bij koude temperaturen blijft de winterband flexibel waardoor de auto meer grip heeft op het wegdek. De winterband bevat daarnaast een speciaal ontwikkeld profiel, ook wel lamellen genoemd, die zorgt voor betere rijeigenschappen bij winters weer. Naast het feit dat een winterband betere rijeigenschappen heeft bij regen en sneeuw, zorgt de winterband ook bij regen en ijzel voor een betere wegligging. Wanneer u remt met een winterband wordt de remweg korter. Bij nat wegdek is dit al gauw 4 meter korter. Wanneer u remt met een winterband bij sneeuw staat u zelfs 28 meter korter, oftewel de helft minder dan de remweg van een zomerband die remt op sneeuw. Het profiel van de winterband ‘’bijt’’ zich vast in de wegdek tijdens het remmen omdat het vervormt. Zorg daarom dat u op tijd uw zomerbanden verwisseld met winterbanden.

 

Wanneer gebruik je winterbanden?

Een vaak gehoorde misverstand is dat het in Nederland toch bijna nooit sneeuwt dus winterbanden niet nodig zijn. Het sneeuwt gemiddeld in Nederland zo’n 23 dagen per jaar. Zoals hierboven vermeld wordt het aangeraden om uw zomerbanden te vervangen met winterbanden als de temperatuur onder de 7 graden komt. Let er goed op dat ’s ochtends de temperatuur kouder kan zijn, let dus niet alleen op de temperatuur overdag. Wat een handige manier is om niet te vergeten uw winterbanden te vervangen is dat winterbanden nodig zijn wanneer er een ‘r’ in de maand zit.

 

Winterbanden kopen - Waar moet je op letten?

Bij het kopen van een winterband en het monteren zijn er een aantal factoren waarop u goed moet letten.

Als eerste moet u kijken of de band wel bij de auto past. Niet elke band is geschikt voor elke auto. Bij een verkooppunt van winterbanden kunnen ze u helpen met het uitzoeken van de juiste formaat autoband. Als u zelf opzoek gaat zijn er een aantal dingen waar u goed op moet letten. Elke band heeft een maat, bijvoorbeeld 175 / 50 / R15 86 S. Maar wat betekenen deze getallen? Het eerste getal geeft de breedte van de winterband aan, dit is in millimeters. Het tweede getal geeft de hoogte van de band in percentage vergeleken de breedte. De eerste letter geeft aan wat de opbouw van de band is, tegenwoordig zijn alle banden radiaal (R). Het getal na de letter geeft de diameter van de velg weer, dit wordt aangegeven in inches. Het laatste getal geeft de draagvermogen van een band weer, hoe zwaarder een auto, hoe hoger dit getal moet zijn. De laatste letter S geeft aan wat de maximale snelheid is die op de band kan worden gereden.

aandachtspunten winterbanden

Wanneer u besluit om in de winter een keer naar Duitsland te rijden is het handig om een MS aanduiding en het sneeuwvloksymbool op uw band te hebben. MS staat voor ‘’Mud en Snow’’ Deze banden hebben een minimale profieldikte van 4mm.

Als laatste moet u er goed op letten dat wanneer u de winterbanden onder de auto heeft de bandenspanning juist is. Schommelingen in temperaturen door het weer kunnen leiden tot een ongelijke bandenspanning in uw band. Zakt de temperatuur, dan daalt ook de bandenspanning. Bij een hogere temperatuur is dit andersom. Als u kiest om uw banden te vervangen bij een temperatuur van 7 graden, is het advies om wanneer de echte vrieskou intreedt de bandenspanning nog een keer extra te controleren.

 

 

Hoeveel kosten winterbanden?

Er zijn veel aanbieders actief die winterbanden aanbieden. Nadat u een keuze heeft gemaakt bij de juiste winterband voor u auto. Is het slim om zelf wat research te doen om te kijken waar u de band voor de voordeligste prijs kan aanschaffen. Net zoals bij een zomerband kunnen de prijzen veel variëren, zo kan u zomerband aanschaffen voor rond de 40 euro maar kan het ook al gauw boven de 100 euro uitkomen wanneer u een grotere auto heeft.

 

Wat zijn de APK keuringseisen voor winterbanden?

Omdat er in Nederland geen verplichting is tot het rijden met winterbanden zijn er geen speciale apk controle punten voor winterbanden. Er gelden dus dezelfde regels als bij de ‘normale’ zomerband. Zo moet het profiel minstens 1,6 millimeter bedragen en wordt bij een profieldiepte van minder dan 2,5 millimeter aangeraden om nieuwe banden onder uw auto te plaatsten. Naast de profieldikte wordt er ook gekeken naar beschadigingen op uw band, dit kan gebeuren door bijvoorbeeld een stoep op te rijden. Dit kunt u makkelijk zelf van tevoren controleren. Daarnaast moet de winterband de juiste band zijn voor uw auto, de band moet de juiste maat hebben. Links- en rechtsvoor moeten op de auto dezelfde maat en soort band zitten. Verschillende banden op de achteras mag wel. Dus als u voor op uw auto winterbanden heeft, mag u aan de achterkant zomerbanden hebben. Ook moeten de banden in de juiste draairichting zijn gemonteerd, dit kunt u zien aan het pijltje op de band. Ook moeten de binnen- en buitenkant van de band aan de juiste kant zitten. De opdruk van de band moet aan de buitenkant zitten. Als laatste moet de bandenspanning op orde zijn, dit kunt u zelf controleren. Meer weten over autobanden? Of de APK keuringseisen voor autobanden? Lees dan verder. 

Winterbanden

Is gebruik van winterbanden verplicht?

In Nederland is het gebruik van winterbanden niet verplicht, wel wordt het aangeraden deze onder uw auto te hebben bij winterse omstandigheden. Wanneer u over de grens gaat naar bijvoorbeeld Duitsland of Luxemburg zijn deze wel verplicht wanneer er sprake is van winterse omstandigheden. Andere Europese landen waar winterbanden verplicht zijn in een bepaalde periode of winterse omstandigheden zijn: Bosnië-Herzegovina, Bulgarije, Estland, Finland, IJsland, Italië, Letland, Litouwen, Luxemburg, Macedonië, Montenegro, Oostenrijk, Roemenië, Servië, Slowakije, Slovenië, Tsjechië, Zweden. Vooral als u bijvoorbeeld op wintersport gaat is het dus must om winterbanden onder uw auto te hebben.

winterbanden

Add Comment