Zorg dat je de autokeuring niet vergeet!

Welke band zoekt u?

APK keuring

Autokeuring is een van de meest belangrijke zaken die bij het onderhouden van een auto komt kijken. Als je een auto bezit, ben je verplicht om ervoor te zorgen dat de autokeuring in orde is. De autokeuring houdt in dat je auto in een bepaalde periode gecontroleerd wordt op technische en milieubelastende aspecten. Als je je auto niet, of niet op tijd door de RDW keuring laat gaan, loop je het risico dat je een hoge boete krijgt en het risico dat je verzekeraar niets uitkeert bij een ongeval. Het is dus belangrijk om ervoor te zorgen dat je weet wat de APK vervaldatum van je auto is.  

De autokeuring: wat is dat?

In Nederland moet een auto een geldige APK hebben. Tijdens de APK controle wordt er gekeken of een voertuig technisch nog in orde is. Deze APK check is vrij grondig, maar in hoofdlijnen gaat het erom of je met deze auto geen gevaar op de weg vormt. Voor jezelf, maar ook voor anderen. Daarnaast wordt er gekeken of je auto niet te belastend is voor het milieu. Zeker bij oudere auto’s zie je dat deze erg milieubelastend worden. Op een gegeven moment overschrijdt deze auto een bepaalde norm en moet er onderhoud aan zo’n auto worden gepleegd. Dit is in hoofdlijnen waar een autokeuring om draait.  

APK controleren kan ook iets anders betekenen

De APK controleren kan ook iets anders betekenen. Het kan zo zijn dat je een tweedehands auto gaat kopen. In dat geval is het verstandig om de APK te controleren. Zeker als je een wat oudere auto koopt is het goed om dit te doen. Je kan namelijk wel een goedkope auto kopen, maar als deze auto niet door de APK keuring komt, mag je er niet eens de weg mee op. Ook voor jezelf kan het goed zijn om de APK te controleren. Zoals al eerder geschreven is krijg je voor het rijden in een auto waar de APK vervaldatum van is verstreken een boete. Daarnaast hoeft je verzekeraar in veel gevallen niet uit te keren als je een ongeval veroorzaakt. APK controleren doe je dus ook om er zeker van te zijn dat je auto nog een geldige APK heeft.  

Goed nieuws: APK vervaldatum online te checken!

APK vervaldatum

Van de auto’s die in Nederland rondrijden zijn veel gegevens online gepubliceerd. De gegevens zijn te raadplegen aan de hand van het RDW kentekenregister. Deze informatie die het RDW online vrijgeeft wordt ook wel de auto informatie genoemd. Aan de hand van deze auto informatie kun je zien hoe lang het nog duurt voordat de auto weer door de APK keuring moet. Het opvragen van deze informatie is heel eenvoudig. Het enige wat je nodig hebt om te bepalen of een auto door de RDW keuring is gekomen en hoelang het nog duurt voordat deze weer gekeurd moet worden, de APK vervaldatum, is het kenteken. Door het kenteken in te voeren krijg je gelijk inzicht in de auto informatie van het RDW, een officiële instantie, en zie je of je auto nog een geldige APK heeft.  

De APK vervaldatum controleren levert je voordeel op

Door te weten wanneer je auto een autokeuring moet ondergaan vermijd je onnodig risico. Maar er is nog een voordeel. Je mag je auto twee maanden voor de APK vervaldatum opnieuw laten keuren. Als je twijfelt of je auto door de autokeuring komt, is het verstandig om dit voordeel te gebruiken. Het kan namelijk goed zo zijn dat je auto nu wel, maar over twee maanden niet door de keuring komt.

 

 

 


Add Comment